Op zoek naar de bronnen in Spa!

Vorige keer schreef ik dat we naar Spa geweest waren. De waterkuren werden er bekend in het midden van de 16e eeuw dankzij het werk van Gilbert Lymborh. De arts van de prins-bisschop van Luik schreef over de  koolzuurhoudende bronnen die je er vindt. Tot het einde van de 18e eeuw spreken we van “bronkuurtherapie”. Deze bestaat enkel uit het drinken van bronwater. Zo dronk Peter de Grote in 1717 tot 20 bekers per dag!
Wij gingen in Spa op zoek naar de verschillende bronnen en wilden het water wel eens proeven!

 

De Peter-de-Grotebron – rue du Marché 1A – heeft zijn naam te danken aan de genezing van tsaar Peter de Grote die in 1717 een bezoek bracht aan Spa. Het huidige gebouw werd in 2012 gerestaureerd door architect Leo Haesbroeck en herbergt nu ook de Dienst voor Toerisme. De Peter-de-Grote bron is een beschermd historisch monument.

IMG_20191230_062947

 

De Barisartbron – rue de Barisart 295 – kende tot het midden van de 19e eeuw amper succes bij kuurgasten. Tot 1850 liep het water van deze bron vrij in de wei waar het werd opgevangen. Beroemde musici bezochten deze bron regelmatig o.a. Charles Gounod en Giacomo Meyerbeer. De bouw van het paviljoen begon in dezelfde eeuw en werd in 1972 vervangen door het huidige gebouw van architect Marcel Geenen.

IMG_20191230_064048

 

De Géronstèrebron – route de la Géronstère 119 – is de meest afgelegen bron, ze ligt aan de rand van het bos op ongeveer 410 meter hoogte. Het water bevat zwavel en smaakt absoluut niet lekker. Vanaf de 17e eeuw was ze één van de meest bezochte bronnen. Het bronwater verloste Peter de Grote van zijn spijsverteringsproblemen. In 1655 werd de bron beschermd door een gebouw dat samen met dat van de Sauvenièrebron tot de oudste monumenten van de stad Spa behoort. De bron werd meerdere malen verwoest en in 1975 heropgebouwd naar het voorbeeld uit de 18e Deze bron is zonder twijfel één van de mooiste van Spa.

dav

 

De Tonneletbron – route du Tonnelet 82 in Nivezé – is één van de bronnen in Spa met het hoogste koolzuurgehalte. Men begon ze te bezoeken in het begin van de 17e eeuw. Het water werd bestudeerd door artsen Rys en Heers. Aan het einde van de 18e eeuw won de bron aan bekendheid toen apotheker Briart er een badhuis exploiteerde. De bron dankt zijn naam aan het feit dat het water werd opgevangen in een vaatje (tonnelet). Dit is eigenlijk “Spa Marie-Henriëtte”, maar voor de commercialisering wordt het ijzer eruit gehaald.

dav

 

De Sauvenièrebron – rue de la Sauvenière 116 – is de oudste en meest bezochte bron in de 16e en de 17e eeuw (samen met de Peter-de-Grotebron). Volgens de legende werd ze ontdekt door Sint-Remaclus (patroonheilige van Spa en de Ardennen). Hij zou zijn voetafdruk geplaatst hebben in de rots bij de bron. Daardoor beschouwde de bevolking ze als wonderbaarlijk en zou ze over vruchtbare krachten beschikken. In 1787 genas het water de bloedarmoede van de Hertogin van Orléans, de moeder van de toekomstige koning Lodewijk Filips.  Het paviljoen werd opgetrokken omstreeks 1650 en is het oudste monument van Spa, samen met de naburige Groesbeekbron en de Géronstèrebron.

IMG_20200112_191315De Groebeekbron ligt op enkele meters van de Sauvenièrebron maar beschikt over andere weldaden. Dit water is afkomstig van het Veen van Malchamps. In 1651 bouwde de baron van Groesbeek het huidige monument in klassieke stijl. Eén van zijn afstammelingen, markies de Croix, liet het monument uitbreiden en restaureren in 1776.

 

Wij vonden dat het water van de bronnen een vreselijke geur had en hebben enkel van de Barisartbron gedronken. Ook dit water vonden wij eigenlijk niet lekker (licht koolzuurhoudend maar een zeer sterke ijzersmaak).

Advertentie
Getagged , , ,

21 thoughts on “Op zoek naar de bronnen in Spa!

 1. lodiblogt schreef:

  Nooit geweten dat er zoveel bronnen in Spa zijn. Wij gingen hier vroeger heel veel wandelen en kwamen dan altijd in Spa waar we een vlaai ( volgens mij met rijst) aten. Als ik aan spa denk denk ik hier nog eerder aan dan aan bronwater 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • sandra schreef:

   Ik denk dat de meesten wel aan het bronwater denken. Ook ik wist helemaal niet dat er zoveel bronnen waren, maar iemand had mij gezegd dat we er zeker een aantal moesten bezoeken

   Like

 2. Manon schreef:

  Het water stonk? Bah, dat denk je nou ook niet als je aan de bronnen van Spa denkt. Ik wist trouwens niet dat het er zoveel zijn, ik had altijd een idee van een bron ergens in de bossen ofzo haha.

  Geliked door 1 persoon

 3. racheltjuh schreef:

  ik kende er echt maar eentje haha maar zo te lezen zijn er dus veel meer!! ben er vroeger bij een geweest en verder niet meer eigenlijk

  Geliked door 1 persoon

 4. xLauratjj schreef:

  Veel bijgeleerd in deze post, want ik dacht dat er eigenlijk maar één bron was, haha! Leuk artikel!

  Geliked door 1 persoon

 5. Wanda schreef:

  Ik kom alleen in Spa vanwege de Formule 1 race, maar lijkt me inderdaad wel een heerlijke stad om verder te kijken. Dat drinken uit zo’n bron deed ik dan niet, ik weet nog van Tsjechië dat dat water zo’n rare bijsmaak had.

  Geliked door 1 persoon

 6. feliceveenman schreef:

  ik ben nog nooit in Spa geweest! Ik dacht dat het water uit een grot kwam…al weer wat geleerd! Ik vind dat in die streek van Belgie het water wel vaker een ijzersmaakje heeft

  Geliked door 1 persoon

 7. […] In Spa gingen we ook op zoek naar de verschillende bronnen! […]

  Like

 8. Alexandra schreef:

  Leek me eerst een leuk uitjes, maar van stinkende bronnen word ik niet blij. Ik wist niet dat het er zoveel waren. Lijkt me wel heerlijk wandelen daar. Nog maar eens over nadenken.

  Geliked door 1 persoon

  • sandra schreef:

   De bronnen en het water dat eruit kwam roken heel erg naar de mineralen die het water bevatte en dat vonden wij inderdaad geen aangename geur. Het is een heel erg mooie streek en zeker voor wandelaars een absolute aanrader

   Like

 9. Amy schreef:

  Wat een leerzame post, ik wist hier weinig van. Ik vind de kraantjes die voor de bronnen zijn gebouwd wel erg mooi!

  Geliked door 1 persoon

 10. Gabriëlle schreef:

  Super leuk om te lezen, Spa heb ik al eens bezocht maar toen helaas geen bronnen tegen gekomen. Ik moet er dus echt nog eens terug gaan en op zoek gaan.

  Geliked door 1 persoon

 11. Hier heb ik dus echt geen kaas van gegeten. Nog nooit in Spa geweest en nooit geweten dat er zoveel bronnen waren!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: