10 Foodtrends voor 2020

 

Binnenkort lees je hier weer meer over de modetrends van het voorjaar, maar nu zijn de foodtrends van 2020 aan de beurt. Ik zet de naar mijn mening 10 belangrijkste even op een rijtje.

1. Gezond en milieubewust

Vegan hoort tegenwoordig thuis in een gezond eetpatroon samen met vlees en vis. Lokale, kwaliteitsvolle producten vinden we steeds belangrijker.
Plastic wordt verbannen: geen plactic zakjes meer in de supermarkt, eigen hervulbare waterfles ipv plastic fesje,…

2. Nieuwe salades

Poke bowls zijn erg trendy, net als dressings met notenpasta, zeewier, nieuwe graansoorten,…

3. No or low alcohol

Deze trend kent al jaren veel succes door “Tournée Minérale”. Aanvankelijk banden we één maand de alcohol, maar tegenwoordig drinken we gans het jaar minder.

4. Fresh pasta

In de jaren ’80 aten we kant-en-klare pastasauzen – we waren fan van Miracoli 😊 – maar dat komt al lang niet meer op tafel. Sinds enkele jaren opteren we voor verse pasta en het laatste jaar gaan we die ook nog vervangen door groentepasta of groenterijst.

5. Voedselverspilling is uit den boze

Geen te grote porties maken, foodpreppen en koken met restjes worden steeds hipper, en ook  “Too Good To Go” heeft steeds meer succes.

6. Noten en plantaardige melk

Pindakaas is vanuit Nederland overgewaaid. We smeren het niet meer enkel op de boterham, maar gebruiken het ook in warme gerechten en dressings. Tegenwoordig maken we het zelf, net als andere notenboters om zo onnodige ingrediënten te bannen. Pesto is ook iets dat we steeds meer zelf maken.
Ook plantaardige melk – amandeldrink, haverdrink, rijstdrink,…  – worden meer en meer verkocht.

7. Lekker globaal

De wereld is een dorp geworden en we willen ook thuis voedsel uit gans de wereld eten. Daarnaast gaan we op zoek naar nieuwe smaken, texturen en ingrediënten (ras el hanout, za’atar,…). Momenteel is de Noord-Afrikaanse keuken zeer in trek (Marokkaans, Turks, Libanees,…)

8. Instagrammable

Het moet mooi zijn. Je ziet schitterende foto’s van  bagels, donuts, milkshakes, frakeshakes,…  In Antwerpen heeft Okoz een tafel met goede verlichting speciaal voor instagrammers en is Mooy een plekje waar je prachtige foto’s kan maken.

9. Grazing

Een eetpatroon dat bestaat uit drie maaltijd is een beetje voorbij, meerdere kleinere porties zijn tegenwoordig de norm aan het worden.

10. Zaalbereidingen

In de brasserie van Hotel Negresco in Nice viel het me al op dat zaalbereiding terug van weggeweest zijn.

Getagged ,

24 thoughts on “10 Foodtrends voor 2020

  1. Falderie schreef:

    Verse pasta?! Wat een gedoe! 🙈

    Liked by 1 persoon

  2. Die brocollirijst komt inderdaad in trek. Is bovendien zeer lekker, en heel vlug klaargemaakt. De variatie met bloemkool is ook niet mis.

    Liked by 1 persoon

  3. fracorcreaties schreef:

    Dry January was niet zo mijn ding , dit in kader minder alcohol. Door de week geen alcohol en in het weekend met mate.

    Liked by 1 persoon

  4. Alexandra schreef:

    Leuk bedacht, maar ben niet zo van de trends. Ik eet wat ik lekker vind, ook groenten hoor, maar met gewone pasta en gewone melk. Ik vind het allemaal een beetje overtrokken. Voedsel weggooien, heb ik geleerd, doe je niet,restjes herbruik je. Ik zou wel willen dat ze minder geur, kleur en smaakstoffen in de etenswaren stopten. Soms vraag ik me wel eens af wat je allemaal binnen krijgt. Wordt toch weer terug naar vroeger. Moeders thuis, voor de groentetuin en brood bakken. Haha. We zullen het zien.

    Liked by 1 persoon

    • sandra schreef:

      Een gevarieerd voedingspatroon zal altijd het gezondste zijn. Ook hier wisselen vlees, vis en vegetarisch elkaar af. Spaghetti van courgetten komt hier wel af en toe op tafel. Voedsel weggooien gebeurt hier veel minder dan vroeger

      Like

  5. racheltjuh schreef:

    ik ben niet van de trents en ik moet medisch verplicht keto eten dus daar blijf ik dan maar ook bij 😉

    Liked by 1 persoon

  6. Tine schreef:

    Bedankt voor de tips! Mijn maand tournee minerale zit er gelukkig al op dit jaar…

    Liked by 1 persoon

  7. Vegan is tegenwoordig in. Nou, ik doe er niet aan mee hoor. Zie ook overal die poke bowls. Heb dit nog nooit uitgeprobeerd. Als ik nieuwe dingen zie, dan wil ik dat best uitproberen, maar niet omdat het een trend is. Het moet er wel lekker uitzien.

    Liked by 1 persoon

  8. Daisy schreef:

    Zitten goede tips tussen!

    Helaas zelf verse pasta maken wordt hem niet, gezien we dat glutenvrij eten ( ik ben een coeliak helaas).

    Liked by 1 persoon

  9. Gea schreef:

    Plantaardigemelk gebruik ik ook, alleen meer om het feit dat ik niet goed tegen normale melk kan.

    Liked by 1 persoon

  10. Laura schreef:

    Qua eten doe ik lekker mn eigen ding. Koken met autisme is al moeilijk genoeg

    Liked by 1 persoon

  11. wannderful schreef:

    Absoluut fan van pokébowls! Mooi én lekker!

    Like

  12. Ik hou echt van lekkere pasta’s! Ik zie die app steeds vaker voorbij komen, toch maar even naar kijken 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: