Binnenkort lees je hier weer meer over de modetrends van het voorjaar, maar nu zijn de foodtrends van 2020 aan de beurt. Ik zet de naar mijn mening 10 belangrijkste even op een rijtje.
1. Gezond en milieubewust
Vegan hoort tegenwoordig thuis in een gezond eetpatroon samen met vlees en vis. Lokale, kwaliteitsvolle producten vinden we steeds belangrijker.
Plastic wordt verbannen: geen plactic zakjes meer in de supermarkt, eigen hervulbare waterfles ipv plastic fesje,…
2. Nieuwe salades
Poke bowls zijn erg trendy, net als dressings met notenpasta, zeewier, nieuwe graansoorten,…
3. No or low alcohol
Deze trend kent al jaren veel succes door “Tournée Minérale”. Aanvankelijk banden we één maand de alcohol, maar tegenwoordig drinken we gans het jaar minder.
4. Fresh pasta
In de jaren ’80 aten we kant-en-klare pastasauzen – we waren fan van Miracoli 😊 – maar dat komt al lang niet meer op tafel. Sinds enkele jaren opteren we voor verse pasta en het laatste jaar gaan we die ook nog vervangen door groentepasta of groenterijst.
5. Voedselverspilling is uit den boze
Geen te grote porties maken, foodpreppen en koken met restjes worden steeds hipper, en ook “Too Good To Go” heeft steeds meer succes.
6. Noten en plantaardige melk
Pindakaas is vanuit Nederland overgewaaid. We smeren het niet meer enkel op de boterham, maar gebruiken het ook in warme gerechten en dressings. Tegenwoordig maken we het zelf, net als andere notenboters om zo onnodige ingrediënten te bannen. Pesto is ook iets dat we steeds meer zelf maken.
Ook plantaardige melk – amandeldrink, haverdrink, rijstdrink,… – worden meer en meer verkocht.
7. Lekker globaal
De wereld is een dorp geworden en we willen ook thuis voedsel uit gans de wereld eten. Daarnaast gaan we op zoek naar nieuwe smaken, texturen en ingrediënten (ras el hanout, za’atar,…). Momenteel is de Noord-Afrikaanse keuken zeer in trek (Marokkaans, Turks, Libanees,…)
8. Instagrammable
Het moet mooi zijn. Je ziet schitterende foto’s van bagels, donuts, milkshakes, frakeshakes,… In Antwerpen heeft Okoz een tafel met goede verlichting speciaal voor instagrammers en is Mooy een plekje waar je prachtige foto’s kan maken.
9. Grazing
Een eetpatroon dat bestaat uit drie maaltijd is een beetje voorbij, meerdere kleinere porties zijn tegenwoordig de norm aan het worden.
10. Zaalbereidingen
In de brasserie van Hotel Negresco in Nice viel het me al op dat zaalbereiding terug van weggeweest zijn.
Verse pasta?! Wat een gedoe! 🙈
LikeGeliked door 1 persoon
Doe ik ook niet hoor 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Die brocollirijst komt inderdaad in trek. Is bovendien zeer lekker, en heel vlug klaargemaakt. De variatie met bloemkool is ook niet mis.
LikeGeliked door 1 persoon
Een gzmakkelijke manier om meer groenten te eten 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Vooral een makkelijke manier om ‘vlug’ iets klaar te maken.
LikeGeliked door 1 persoon
Dry January was niet zo mijn ding , dit in kader minder alcohol. Door de week geen alcohol en in het weekend met mate.
LikeGeliked door 1 persoon
Lijkt me eeen goed idee om enkel in het weekend alcohol te drinken
LikeLike
Leuk bedacht, maar ben niet zo van de trends. Ik eet wat ik lekker vind, ook groenten hoor, maar met gewone pasta en gewone melk. Ik vind het allemaal een beetje overtrokken. Voedsel weggooien, heb ik geleerd, doe je niet,restjes herbruik je. Ik zou wel willen dat ze minder geur, kleur en smaakstoffen in de etenswaren stopten. Soms vraag ik me wel eens af wat je allemaal binnen krijgt. Wordt toch weer terug naar vroeger. Moeders thuis, voor de groentetuin en brood bakken. Haha. We zullen het zien.
LikeGeliked door 1 persoon
Een gevarieerd voedingspatroon zal altijd het gezondste zijn. Ook hier wisselen vlees, vis en vegetarisch elkaar af. Spaghetti van courgetten komt hier wel af en toe op tafel. Voedsel weggooien gebeurt hier veel minder dan vroeger
LikeLike
ik ben niet van de trents en ik moet medisch verplicht keto eten dus daar blijf ik dan maar ook bij 😉
LikeGeliked door 1 persoon
indien je omwile van medische redenen verplicht wordt om keto te eten. moet je dat zeker doen. Een beetje een verplichte trendvolger dus!
LikeLike
Bedankt voor de tips! Mijn maand tournee minerale zit er gelukkig al op dit jaar…
LikeGeliked door 1 persoon
Graag gedaan! Ik doe dit jaar niet mee, maar drink niet zo veel alcohol
LikeLike
Vegan is tegenwoordig in. Nou, ik doe er niet aan mee hoor. Zie ook overal die poke bowls. Heb dit nog nooit uitgeprobeerd. Als ik nieuwe dingen zie, dan wil ik dat best uitproberen, maar niet omdat het een trend is. Het moet er wel lekker uitzien.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik begrijp je volkomen! Onlangs heb ik voor het eerst een poke bowl gegeten en vond het heerlijk!
LikeLike
Zitten goede tips tussen!
Helaas zelf verse pasta maken wordt hem niet, gezien we dat glutenvrij eten ( ik ben een coeliak helaas).
LikeGeliked door 1 persoon
Dan is bloemkool- of broccolirijst meer iets voor jou! ik heb zelf ook nog nooit verse pasta gemaakt.
LikeLike
Plantaardigemelk gebruik ik ook, alleen meer om het feit dat ik niet goed tegen normale melk kan.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik gebruik ook plantaardige melk omdat ik ze beter verdraag
LikeLike
Qua eten doe ik lekker mn eigen ding. Koken met autisme is al moeilijk genoeg
LikeGeliked door 1 persoon
Dat kan ik me goed inbeelden!
LikeLike
Absoluut fan van pokébowls! Mooi én lekker!
LikeLike
én gezond!
LikeGeliked door 1 persoon
Ik hou echt van lekkere pasta’s! Ik zie die app steeds vaker voorbij komen, toch maar even naar kijken 🙂
LikeLike