Daens, de spektakelmusical!

mde

Zondagnamiddag gingen we naar de avant-première van “Daens, de Musical” in het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs. Het verhaal is gebaseerd op de film “Daens” van Stijn Coninx (1992), die op zijn beurt het boek “Pieter Daens” bewerkte, dé klassieker van Louis Paul Boon uit 1971.

Je wordt meegenomen naar het jaar 1888. Priester Adolf Daens trekt zich het lot van de Aalsterse fabrieksarbeiders aan die in onmenselijke omstandigheden moesten werken in de textielfabrieken. Hij trekt ten strijde tegen het immense onrecht en komt zo in conflict met de rijke fabrieksdirecteuren en de Katholieke Kerk …

De rol van priester Daens wordt vertolkt door Peter Van De Velde en Jan Schepens speelt zijn broer Pieter. Jaren geleden gingen we regelmatig naar musicals en hebben Schepens toen vaak aan het werk gezien. Van de Velde kenden we als Piet Piraat en als acteur, maar we zagen hem nog nooit in een musical, ondanks dat hij door Studio 100 vaak wordt gecast. Tijdens de namiddagvoorstellingen van Daens, de Musical zal Schepens de hoofdrol voor zijn rekening nemen. We zagen ook Manou Kersting in de rol van harteloze fabrieksopzichter Schmitt, Jelle Cleymans als de socialistische voorman Jan De Meeter en Free Souffriau als Nette Scholiers.

De voorstelling duurde ongeveer 2 uur zonder pauze. Ik schrok er wel van hoe musicals geëvolueerd zijn. Op de stoelen hingen hoofdtelefoons waarmee je het spektakel moest beluisteren. Voor de start was er een kort filmpje waarin Gert Verhulst dit met een grapje even uitlegde. De muziek was op voorhand opgenomen en ingespeeld door het orkest onder leiding van de gerenommeerde Dirk Brossé.

Nu is het verhaal op zich niet echt mijn ding, maar ik moet zeggen dat de musical echt wel spectaculair was. De frequent rijdende tribunes hadden we in eerdere musicals nooit meegemaakt. In vroegere tijden was alles immers veel statischer. Verder waren de imposante decors die vaak wisselden en vooral de echte paarden indrukwekkend! We hadden vooraf ook een mail gekregen waarin geadviseerd werd je voorzorgen te nemen indien je allergisch zou zijn aan paarden of honden.

Ik heb echt van de musical genoten. Cleymans en vooral Souffriau zetten naar mijn mening werkelijk een prachtprestatie neer. De première is vanavond en vanaf morgen, 22 februari, kan iedereen de musical gaan zien!

hdr

Advertentie
Getagged , ,

32 thoughts on “Daens, de spektakelmusical!

 1. Koen schreef:

  Ik ging zo’n 10 jaar geleden naar DAENS – toen in een tijdelijk theater in de buurt van Berchem station. Maar onze stoelen waren al bezet door andere mensen. Kaartjes controleren en wat bleek: twee rijen waren foutief dubbel verkocht. In de foyer kregen we excuses en moesten we ons mailadres achterlaten. Een week later kregen we nieuwe kaartjes … dankjewel maar op die datum ben ik aan het werk in Tanzania en dus niet. Jammer. Ik heb de kaartjes dan maar weggegeven aan een nichtje.

  Geliked door 1 persoon

 2. Mrs. Brubeck schreef:

  Ik ben gewoon niet zo musical-achtig ingesteld.. maar moet wel zeggen dat Soldaat van Oranje indruk naliet!

  Geliked door 2 people

 3. lodiblogt schreef:

  Ik ben al heel lang niet meer bij een musical geweest, maar kan me voorstellen dat dit tegenwoordig natuurlijk ook hartstikke modern is en niet meer te vergelijken. Onwijs ook dat er echte paarden waren. dat lijkt me wel een spektakel.

  Geliked door 1 persoon

 4. Falderie schreef:

  Die wil ik ook nog wel gaan zien!

  Geliked door 1 persoon

 5. Nicole Orriëns schreef:

  Het klinkt alsof het ook echt een spektakel was. Twee uur lang zonder pauze lijkt me wel pittig. Ik zou me zorgen maken dat ik naar het toilet moest…

  Geliked door 1 persoon

 6. Corrina Wassenaar schreef:

  Wij gaan regelmatig naar het theater erg leuk echt een avond uit. Deze musical kende ik niet

  Geliked door 1 persoon

 7. Wanda schreef:

  Zou op zich wel een musical voor me zijn, maar ik heb voor dit jaar al zoveel theaterbezoeken plus ik denk dat deze ook niet bij ons komt, dus dan houdt het sowieso voor nu even op.

  Geliked door 1 persoon

 8. Kathleen schreef:

  Vorig jaar naar 40-45 in datzelfde pop-up theater gaan kijken. De rijdende tribunes vielen toen tweemaal stil. Technische problemen en tweemaal een kwartier wachten.Niet plezant maar verder vond ik de voorstelling heel indrukwekkend! Jo De Meyere was die dag jarig en we werden getrakteerd op taart. Super avond!!

  Geliked door 1 persoon

 9. chicamommarleen schreef:

  Ik ben heel benieuwd naar de musical van Tina Turner, deze ken ik nog niet.

  Geliked door 1 persoon

 10. Amelie schreef:

  Ik ga op 13 maart kijken. Ik zag de musical 40-45 al en deze was indrukwekkend door de rijdende tribunes. De eerste versie van Daens zag ik nog niet, dus ben benieuwd of dat de musicals 40-45 en Daens elkaar waardig zijn. Waarschijnlijk wel, aangezien het beiden producties zijn van Studio 100.

  Geliked door 1 persoon

 11. Musicals, ik houd ervan. Deze lijkt mij zeer interessant.

  Geliked door 1 persoon

 12. Ik vind het heel leuk om een middag of avondje naar het theater te gaan. Alleen is deze musical om eerlijk te zijn niet echt mijn ding..

  Geliked door 1 persoon

 13. kool-family schreef:

  Studio 100 kennende zal dit weer een prachtige vertolking zijn. Ik ga ook heel graag eens kijken!

  Geliked door 1 persoon

 14. Laura schreef:

  Deze kende ik nog niet. En dat terwijl ik veel van musicals houd

  Geliked door 1 persoon

 15. […] tijdje geleden gingen we kijken naar “Daens, de Musical” en dat is ons zo goed bevallen dat we besloten ook naar “Mamma Mia” te gaan, een totaal ander […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: