Nieuwpoort – een Belgische badplaats met heel wat kunst!

Als we naar de Belgische kust gaan, is dat gewoonlijk naar Knokke of Wenduine. In Nieuwpoort waren we nog nooit, maar het zou het nieuwe Knokke zijn…  heel erg benieuwd dus… Een tijdje geleden gingen we er een weekendje naartoe.

Op internet ontdekte ik dat Nieuwpoort naast een leuke badplaats met een mooie winkelstraat en vele restaurantjes ook een havenstad met een militaire geschiedenis is.
De wandel- en fietspromenade bleek ook zeker een “must-do”. Ik las dat ze ongetwijfeld één van de mooiste promenades van de Belgische kust is en de zee met de jachthaven verbindt. We gingen langs de zeedijk om onze wandeling te startten, maar dat lukte helaas niet omwille van de grote werken die er aan de gang waren.

Via een omweg bereikten we de wandeldijk dan toch en liepen zo langs “Searching for Utopia” of de schildpad van Jan Fabre. In 2003 werd ze op de zeedijk in Nieuwpoort geplaatst ter gelegenheid van de eerste editie van “Beaufort”. Dit is de West-Vlaamse kunsthappening die om de drie jaar plaatsvindt langs de Belgische kust. Na een restauratie – een nieuwe laag bladgoud –  die nodig was omwille van de weersomstandigheden waar de schildpad op de zeedijk mee te maken kreeg, staat ze nu op het plein bij centrum Ysara. De imposante bronzen schildpad waarop Fabre zichzelf afbeeldde als ruiter is 7 meter lang en 3 meter breed.

IMG_20200112_111116_899

 

Na enkele minuten op de wandelpromenade kwamen we al een leuk bord tegen. Een gezonde zeehond kan je herkennen aan de banaanhouding, leuk verwoord toch?

dav

 

Ter hoogte van de Westdiepweg liepen we voorbij een groot fotoframe gemaakt uit duurzaam hout. Provinciebedrijf Westtour liet BV’s in tien kustgemeenten hun favoriete plekje in de kijker zetten. Het doel was om mensen te inspireren er foto’s te nemen en die te delen op social media. Kamagurka werd geboren in Nieuwpoort en groeide op in de buurt van de havengeul. Het kader staat op dé fotoplek van de kunstenaar. Op het fotoframe staat zijn persoonlijke quote “Nieuport un jour, Nieuport toujours” of anders gezegd “Nieuwpoort laat je nooit meer los”.

dav

 

We passeerden ook langs het driedelige bronzen standbeeld met Maurits van Nassau. Hij was de zoon van Willem van Oranje en versloeg de Spanjaarden tijdens de Slag van Nieuwpoort in 1600. Dit kunstwerk van Frank Neirynck staat sinds 1 juli 2000 in het Prins Mauritspark – het vroegere Keunepark – gelegen langs de wandelpromenade.

hdr

 

De Godin van de Wind is een vrouw die tuurt naar de zee, afwachtend, hopend en denkend aan een verdere bestemming…  Dit kunstwerk werd gemaakt door de Antwerpse kunstenaar Antoon Luyckx. Het stond sinds 2003 aan de Ijzermonding op het Loodswezenplein, maar is door de werken verhuisd naar het park langs de wandelpromenade.

hdr

 

Nieuwpoort is ons eigenlijk erg goed bevallen. Binnenkort als het beter weer is, wil ik er zeker eens opnieuw naartoe om de badplaats wat beter te leren kennen!
Heeft iemand nog tips voor mij?

Advertentie
Getagged , ,

29 thoughts on “Nieuwpoort – een Belgische badplaats met heel wat kunst!

 1. Ik schaam me als West Vlaming dat ik er zelf nog nooit deftig gewandeld heb!

  Geliked door 1 persoon

 2. Mrs. Brubeck schreef:

  Wij gingen vroeger met de familie altijd naar Nieuwpoort, herkennen het bijna niet meer!

  Geliked door 1 persoon

  • sandra schreef:

   Ja, vele kustplaatsen zijn in de loop der jaren serieus veranderd. Wij gingen vroeger altijd naar Wenduine. Daar is veel veranderd en het is eigenlijk veel mooier geworden, alleen is de charme weg vind ik

   Geliked door 1 persoon

 3. racheltjuh schreef:

  ik ben er nog nooit geweest en ook niet van gehoord maar het is wel een plaats waar ik heen zou gaan

  Geliked door 1 persoon

 4. miiwebeauty schreef:

  Wat een mooie plek zeg…. heel gaaf.

  liefs
  wendy

  Geliked door 1 persoon

 5. Frederique schreef:

  Ik ben er nooit geweest, had er ook nooit van gehoord eerlijk gezegd maar als kunstliefhebber is dit dus wel een bestemming voor mij zie ik alweer.

  Geliked door 1 persoon

 6. Kathleen schreef:

  Wij hebben een appartementje in Nieuwpoort en genieten daar heel erg van met zijn tweetjes en met de kleinkindjes.
  Enkele tips: Westfront bezoeken,de veerboot langs de havengeul die je naar de overkant brengt voor een mooie wandeling,de gezellige strandbars in de zomer,surfclub Windekind waar je allerlei watersporten kan spotten ( grens met Oostduinkerke),zeehondjes spotten vanop afstand liefst,prachtige fietstochten enz…..

  Geliked door 1 persoon

 7. girls-things schreef:

  Dat ziet er leuk en gezellig uit. Leuk om te onthouden dit,

  Geliked door 1 persoon

 8. Leonoras life schreef:

  Nog nooit geweest… shame 🙈

  Geliked door 1 persoon

 9. Nicole Orriëns schreef:

  Wat een prachtig beeld is dat zeg, die gouden schildpad. Heel bijzonder!

  Geliked door 1 persoon

 10. Marushi schreef:

  Ik ben er zelf nog nooit geweest, maar het klinkt allemaal wel er leuk!

  Geliked door 1 persoon

 11. Sofie schreef:

  Wat ziet dat er bijzonder uit! Ben er nog nooit geweest maar het lijkt me nu wel erg interessant.

  Geliked door 1 persoon

 12. Dhini van Heeren schreef:

  Wat mooi plek om te bezoeken.

  Like

 13. […] gingen we een eerste keer naar Nieuwpoort en dan stel je je de vraag: waar gaan we ’s middags lunchen? Op de zeedijk vind […]

  Like

 14. wannderful schreef:

  Fietsen langs de ‘Frontzate’ , vanaf de ‘Ganzepoot’ van de Ijzer!

  Geliked door 1 persoon

 15. LifestylebyLinda schreef:

  Wat verfrissend, een nieuwe plek. Het lijkt mij erg leuk om eens die kant op te gaan op een mooie zonnige dag ☺️

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: