Boekreview: Start to Sleep

davAls slechte slaper moest ik het boek “Start to Sleep” van Annelies Smolders lezen.
Slaap is iets spontaan beweert ze, net zoals ademen! Dat was al even schrikken… Aangeleerd gedrag kan ook afgeleerd worden…  Iedereen kan dus een goede slaper worden?!?

Smolders raadt aan om met een slaapdagboek te starten om een duidelijk beeld te krijgen van je slaappatroon en je verkeerde slaapgewoontes. Het aantal uren dat je in bed ligt en het aantal uren dat je daadwerkelijk slaapt, moeten elkaar benaderen. Om dit te bereiken kan je gebruik maken van slaaprestrictie.

Een goed persoonlijk slaapritueel kan een beetje experimenteren zijn. Voor de ene kan de dagelijkse soap voor het naar bed gaan een goed idee zijn, de andere zal meer baat ondervinden bij het lezen van een boek (maar niet in bed!)

Volgens Annelies is het belangrijk om ’s nachts aan één stuk door te slapen. Slaapkwaliteit is immers belangrijker dan slaapkwantiteit. Acht uur slapen is niet voor iedereen nodig en slaaptekort moet zeker niet ingehaald worden. Voor slechte slapers zijn dutjes overdag bovendien geen goed idee.

Het is een heel praktisch boek met ruimte om je slaapdagboek in te vullen. Er is ook een volledig hoofdstuk gewijd aan hoe je spanning en stress kan wegnemen.

Ik vond het boek heel interessant. Veel van de tips die ze geeft, gaan regelrecht in tegen wat ik dacht! Middagdutjes doe ik niet meer en dat brengt precies al verbetering. ’s Nachts opstaan uit mijn warme bedje als ik 20 minuten wakker lig, is me nog niet gelukt!

Zijn jullie goede slapers?

 

Advertentie
Getagged , , , ,

30 thoughts on “Boekreview: Start to Sleep

 1. Ik las al verschillende artikels in dit verband. Velen beweren de ideale remedie te kennen tegen slechte slaap, maar…
  Enfin, als je een goede slaper zoekt moet je niet bij mij zijn!

  Geliked door 1 persoon

 2. Falderie schreef:

  Ik normaal wel, maar nu al eventjes wat minder. Komt wel weer goed hier!

  Geliked door 1 persoon

 3. Samaja schreef:

  Ik mag niet klagen. Soms geraak ik moeilijk in slaap, als ik lig te piekeren, maar dan lees ik op mijn e-reader. Eens ik slaap, heb ik gelukkig geen enkel probleem meer 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. Koen schreef:

  Ik ben al van jongs af aan een slechte (lichte) slaper maar ik heb er ook nooit last van gehad. Als ik net iets te lang wakker lig is mijn e-reader (net zoals Samaja) de oplossing en voel ik me knipperen met mijn ogen gaat het boek onmiddellijk aan de kant en slaap ik verder.

  Geliked door 1 persoon

 5. Caroline schreef:

  Slapen is mijn tweede natuur. Zodra ik mijn hoofdkussen ruik val ik al in slaap. Daar ben ik dankbaar voor want het lijkt me zo erg als je moe bent en niet in slaap kunt vallen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Marijke Abdoella schreef:

  Gelukkig heb ik nooit slaapproblemen gehad. Behalve wanneer ik zwanger was en die dikke buik in de weg begon te liggen.

  Geliked door 1 persoon

 7. Wendy schreef:

  Rustig leven betekent voor mij rustig slapen. Als ik ook maar iets heb om me druk over te maken, dan heeft dat direct effect op mijn nachtrust.

  Geliked door 1 persoon

 8. Deborah Hamar schreef:

  Niet bekend met dit boek. Maar volgens mij heb ik hem ook niet nodig. Het slapen gaat hier redelijk goed. Hoewel het in het begin van de corona periode wat lastiger was omdat opeens alles stil stond. En dat kwam de nachtrust niet ten goede haha.

  Geliked door 1 persoon

 9. Amelie schreef:

  Ik ben zelf niet zo’n goede slaper dus het boek zou wel van pas kunnen komen!

  Geliked door 1 persoon

 10. Nadeche Jocelyn schreef:

  Ik ben ook geen goede slaper, dus misschien moet ik me ook eens wagen aan dit boek. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik me afvraag of een boek me kan begeleiden bij alle problemen die mijn slechte nachtrust veroorzaken. Aan de andere kant, niet geschoten is altijd mis!

  Geliked door 1 persoon

  • sandra schreef:

   Ik had er ook mijn bedenkingen bij, maar dacht, “baat het niet, dan schaadt het niet”. Het heeft toch een beetje geholpen. Ik kan mij nog absoluut geen goede slaper noemen, maar het gaat momenteel toch al een pak beter

   Like

 11. pscheryl schreef:

  Ik zal ook even aan mn kinderen doorgeven dat snachts slapen aan 1 stuk heel belangrijk is. Haha! Heb wekelijks gebroken nachten, maar ooit zal dat wel weer over gaan.

  Geliked door 1 persoon

 12. Saskia schreef:

  Ik heb gelukkig geen slaap problemen. Ik hoef mijn kussen maar te zien en ik slaap. En daar ben ik best blij om…

  Geliked door 1 persoon

 13. Conveythetravel schreef:

  Leuk zo’n boek en het lijkt mij ook heel informatief voor mensen die hier niet zoveel over weten. Door jaren te dokteren ben ik zelf heel wat wijzer geworden over slaap en mijn nachtrust. Helaas heb ik zelf een slaapsyndroom en is bij mij zowel het inslapen als het doorslapen verstoord. Dat maakt dat ik vaker een slechte nacht heb dan een goede. Als mijn leven rustig is slaap ik met medicatie redelijk. Maar dit is snel verstoord. Ik probeer zeker een vast avond ritueel te hebben en let ook enorm op mijn voeding. Alle kleine beetjes helpen tenslotte!

  Like

  • sandra schreef:

   Ik had me ervoor eigenlijk nog niet echt in verdiept, alhoewel ik al geruime tijd een slechte slaper was. Nu je het zegt, het is inderdaad sinds het begin van de lockdown dat wij gezonder gaan eten zijn en ik beter slaap. Ik had die link nog niet gelegd!

   Like

 14. Flavie schreef:

  Ik ben over het algemeen een goede slaper, maar tegenwoordig ben ik zo vroeg wakker… te vroeg naar mijn goesting (rond 6u).

  Geliked door 1 persoon

 15. Heidi schreef:

  Ik zelf heb geen problemen mee met slapen of te kort hebben. Maar mijn man, die slaap dus niet vast, naar het schijnt zit ik in mij droom te roepen of huilen en het licht aan te doen of zelf wandelen. Ik zelf weet dat dus helemaal niks van en ik kan daar ook niet veel aan doen. Maar mij man is dan direct wakker en kan dan moeilijk terug in slaap vallen. Ik heb al eens tegen hem gezecht dat we maar dan apart moeten gaan slapen. Maar dat zien we bijde niet zitten. Hoppe dat voor mijn man eens goed komt.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: