Strawies – over rietjes en zeeschildpadden …

Ondertussen zijn we er ons allemaal van bewust dat we minder plastic moeten gebruiken.
De wegwerp plastic zakjes in de supermarkten zijn gelukkig verleden tijd, maar toch gebruiken we nog altijd teveel single-use plastics. Een voorbeeld daarvan zijn de rietjes die we in de zomer vaak gebruiken.

dav

Vanaf 2021 zal in Europa een verbod komen op single-use plastics (bestek, bordjes, rietjes, wattenstaafjes,…) Meer dan 80% van het afval in de oceanen bestaat uit plastic wat schadelijk is voor mens en dier. Hebben jullie het filmpje van de zeeschildpadden al gezien? Verschrikkelijk!
In 2015 reisde biologe Christine Figgener naar Costa Rica om zeeschildpadden te bestuderen.
In de neus van een schildpad ontdekte ze een plastic rietje van ongeveer 11 cm waardoor het dier moeilijk kon ademen en het reukvermogen was aangetast.

Twee Nederlandse broers – Simon (23) en Bas (18) van Oordt – reisden vorig jaar samen naar Australië, waar men bijna geen plastic rietjes meer gebruikt. Zowel bij gezinnen thuis als in de horeca zijn deze vervangen door metalen rietjes. Dit vonden Bas en Simon een geweldig idee en ze besloten zulke rietjes in Nederland te lanceren. Strawies was geboren!

De metalen rietjes van Strawies zijn gemaakt van roestvrij staal en hebben allemaal een leuke naam. Ze hebben een doormeter van 6 mm (voor gewone drankjes) of 8 à 12 mm (voor smoothies, ijskoffies, bubble teas, milkshakes,..). Als je opteert voor de dunne rietjes heb je ook nog een uitgebreide keuze.

Ik koos vier verschillende rietjes: Big Beluga (voor smoothies), Mr Turtle, Silver Shark en Sea Dragon. Bij de levering zaten ze samen met een borsteltje in een zakje. Er hangt wel een prijskaartje aan deze rietjes: per stuk kosten ze tussen 2 en 3 euro. Als je het echter op lange termijn bekijkt, is dit niet duur.

Ik vind het erg leuke rietjes en mijn favoriet is de “Sea Dragon” met de vele kleurtjes.
Ik stond aanvankelijk een beetje sceptisch tegenover deze roestvrijstalen rietjes omdat ik dacht dat ze misschien wel een metaalsmaak zouden hebben, maar dit is absoluut niet het geval.
Het handige van deze sterke rietjes is ook dat je ze als roerstokje kan gebruiken.

dav

Het enig nadeel in vergelijking met hun plastic soortgenoten is dat je ze niet gewoon weggooit, maar moet reinigen. Na een frisdrank kan je ze met warm water en afwasmiddel schoonmaken. Na een smoothie zal je het borsteltje wel nodig hebben of reinig je ze in de vaatwasser. Indien ze toch nog niet helemaal proper zijn, kan je het borsteltje ook even in baking soda deppen en het rietje zo reinigen.

Positief

 • duurzaam
 • milieuvriendelijk
 • mooi design
 • tevens roerstaafje
 • geen metaalsmaak
 • op hete dagen voelen ze aangenaam fris in frisdranken

Negatief

 • prijs
 • je moet ze reinigen

Gebruiken jullie nog plastic of al milieuvriendelijkere rietjes?

Getagged , , ,

27 thoughts on “Strawies – over rietjes en zeeschildpadden …

 1. racheltjuh schreef:

  ik gebruik nog steeds plastic rietjes want ik vind die metalen helemaal niks en ik zou ze elke keer uit koken want anders vind ik het niet fris. ik ben ondertussen echt aan het hamsteren om rietjes want ik gebruik ze ook voor mijn nutri drankjes en daar werken die metalen helemaal niet voor 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. Nicole Orriëns schreef:

  Wij gebruiken eigenlijk helemaal geen rietjes, maar anders vind ik die metalen versie een goede optie. Al dat plastic is inderdaad niet goed natuurlijk.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik gebruik soms rietjes maar wij hebben deze ook in huis en ik vind er niks mis mee!

  Geliked door 1 persoon

 4. Heidi schreef:

  O, zo erg voor dat schildpad.
  IK vind dat zo erg dat sommige mensen gewoon alles weg gooit en niet in de vuilbak.
  IK heb deze ritjes ook al gezien in de winkel.
  Maar ik ga ze me zeker aanschaffen, alles.voor de natuur

  Geliked door 1 persoon

 5. Deborah Hamar schreef:

  Het idee hierachter vind ik echt heel goed! Dat ze er nog niet veel eerder opgekomen zijn. Nu nog een rietje vinden dat kan buigen.

  Geliked door 1 persoon

 6. felice veenman schreef:

  ik gebruik nooit rietjes. En haar algemeenheid probeer ik plastic zoveel mogelijk te mijden

  Geliked door 1 persoon

 7. Manon schreef:

  Leuke namen inderdaad. Ik heb er ook een paar, maar wel met een gebogen vorm zeg maar.

  Geliked door 1 persoon

 8. Irene Hummel schreef:

  Ik probeer sowieso plastic te mijden. Dat is best een uitdaging als je er eens op let in de supermarkt (en wat denk je van plastic wattenstaafjes?!). Hoewel ik daarom eigenlijk alleen al geen rietjes koop, is een metalen exemplaar een prima oplossing.

  Geliked door 1 persoon

 9. Globalizious schreef:

  Ik moet er nog wel aan wennen want t voelt zo anders ofzo. Het feit dat het goed is voor het milieu is natuurlijk wel een heel groot pluspunt!!

  Geliked door 1 persoon

 10. mckleuver schreef:

  Oeh, ik wil heel graag eens zulke rietjes uitproberen. Dus ik ga zeker bij hen op de website kijken naar leuke exemplaren!

  Geliked door 1 persoon

 11. Amy de Keijzer - Büttner schreef:

  Ik gebruik sowieso nooit rietjes dus heb het niet nodig, maar ik vind het goed dat er een alternatief is voor de plastic variant.

  Geliked door 1 persoon

 12. bookstamel schreef:

  Ik gebruik de strawies en vind ze super fijn! Vooral het smoothie rietje. Plastic gebruik ik niet meer en die kartonnen rietjes vind ik ook niet echt iets

  Geliked door 1 persoon

 13. Gabriëlle schreef:

  Super fijn, ik vraag meestal gewoon geen rietje meer en drink gewoon uit het glas. Net zo makkelijk! Maar mijn vriendinnen gebruiken ze ook en zijn super enthousiast!

  Geliked door 1 persoon

 14. Gea schreef:

  Ik vind het zo zielig om dat soort foto’s te zien. Wij gebruiken nooit rietjes. Mijn zoontje heeft een beker met een herbruikbare erin gelukkig

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: