Assisen online – De Kerstmoord

Helaas ging in deze coronacrisis zowel de horeca- als de cultuursector opnieuw op slot. Ondertussen zijn er alternatieven om enerzijds deze sectoren te steunen en er anderzijds toch nog – weliswaar op een andere manier – van te genieten. Restaurantbezoeken vervangen we door take-out en theater door online voorstellingen. Zo keken we al naar de try-out van de eindejaarsconférence van Kamal Kharmach en nu naar Assisen Online 2 – De Kerstmoord.

De eerste Online Assisenzaak – De Badkuipmoord – die in oktober plaatsvond, had ik gemist, maar voor deze tweede editie heb ik vorige week mijn ticket gekocht. Net zoals met de eindejaarsconférence van Kamal koppelden we ook deze keer onze laptop via een HDMI-kabel aan ons televisietoestel voor een betere kijkervaring.
Het proces startte maandag. Dagelijks worden een aantal korte filmpjes online gezet met getuigenissen en pleidooien die het ganse proces zichtbaar blijven. Dus lukt het een dag niet om te kijken, kan dat zonder probleem de dag erna. De jury – de mensen die een ticketje gekocht hebben – dienen zich op het einde uit te spreken over schuld of onschuld van de beklaagde door een stemformulier in te vullen. Op 31 december velt de voorzitter het vonnis en krijgen we de waargebeurde feiten te zien.

Waarover gaat het?
Hugo Stellings, een charismatische en populaire priester, wordt op 17 december 2018 vermoord aangetroffen in zijn sacristie. Slager Vercauteren, die aanvankelijk bekende, maar die bekentenis achteraf introk, is de verdachte.

Theaterhuis Uitgezonderd van James Cook verzamelde voor dit interactieve theaterstuk een indrukwekkende cast met o.a. Kurt Rogiers, Wim Opbrouck, Karen Damen, Leah Thys, Ianthe Tavernier, Frans Maas en Francesca Van Thielen. Het script werd geschreven door Frank Van Laecke en Peter Römer.

De eerste dag werden enkele filmpjes getoond en eigenlijk was ik een beetje teleurgesteld dat het zo kort was. Ik denk dat het hooguit een kwartiertje duurde. De volgende dag keken we opnieuw en stond er heel wat meer online en nu vind ik het geweldig! Ik kijk al uit naar vanavond…
Het enig nadeel vind ik persoonlijk dat je ieder filmpje apart moet aanklikken om het te bekijken. Voor wie het proces volgt op laptop of smartphone is dit geen probleem, maar wij bekeken het op het televisiescherm en dan is dat minder handig.
Toch fijn dat je voor 15 euro met je bubbel gedurende een week een proces kan volgen en uiteindelijk mee kan beslissen over schuld of onschuld van de beklaagde in deze online assisenzaaak. Je kan er hier nog steeds een kaartje voor kopen.
Nog meer dan ooit kijk ik uit naar “Assisen III – De Wurgmoord” in theater Elckerlyc, een theaterstuk dat vanwege de coronacrisis al enkele keren werd verzet.

Advertentie
Getagged , , ,

22 thoughts on “Assisen online – De Kerstmoord

 1. Die prijs valt echt goed mee!
  Voorlopig hebben wij nog genoeg aan het gewone TV-aanbod.
  Prettige feestdagen!

  Geliked door 1 persoon

 2. Tessa schreef:

  Interessant concept! Ik kijk vooral veel tv series op dvd en bezoek musea via google art

  Like

 3. lindaschrijfthetop schreef:

  Wat een leuk idee. Ik vind het bedrag wel veel, maar ik zou er zelf graag aan mee doen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Nicole Orriëns schreef:

  Wat een leuk idee zeg! Ik vind dat er enorm veel creativiteit is om toch leuke dingen te doen ondanks corona.

  Like

 5. Wendy schreef:

  Wat bijzonder, ik had hier echt nog nooit van gehoord. Geen idee dat je dit kon doen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Rachel schreef:

  ook ik heb er nog nooit van gehoord maar het concept is leuk

  Geliked door 1 persoon

 7. Caroline schreef:

  Mooi concept! Ik hoop dat de horeca en het uitgangsleven gauw weer open gaan.

  Geliked door 1 persoon

 8. Alexandra schreef:

  Wat een leuk idee. Lekker spannend. En qua prijs goed te doen. Ga eens kijken, lijkt mij wel wat.

  Like

 9. mckleuver schreef:

  Een leuke manier om bij iets betrokken te blijven. Ik ken niet iedereen uit de kast, maar het verhaal spreekt mij aan. En meerderen, zo te zien 🙂

  Geliked door 1 persoon

 10. Falderie schreef:

  stom he, maar we hebben het nog altijd niet helemaal gekeken…

  Geliked door 1 persoon

 11. Rudie Klein schreef:

  Weet iemand of er een link te vinden is en/of waar het staat?

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: