Gember is razend populair, lekker en gezond! Vroeger gebruikte ik het niet en lustte ik het ook absoluut niet. Het was een smaak die ik heb moeten leren appreciëren en nu vind ik het heerlijk (van een gemberthee tot in een Aziatisch gerechtje).
Gember is de wortelstok van zingiber officinale en heeft een uitgesproken en scherpe smaak. Het zit vol voedingsstoffen en bioactieve plantenstoffen die je lichaam mee gezond houden. Naast vitamines (B1, B2, B6 en C) en verschillende mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink) bevat het ook drie antioxidanten: gingerol (rustgever voor de maag), shogaol (maakt gember pittig) en zingiberene (zorgt voor de typische geur).
Je kan gember gebruiken in verschillende vormen: uiteraard de verse gember, maar ook gemberpoeder, -extract of -olie. Ondertussen zijn in de handel ook al verschillende gembershots te vinden, zoals Ginger Jack.
De belangrijkste gezondheidsvoordelen van gember even op een rijtje:
- tegen misselijkheid van welke oorzaak ook (wagenziekte, zwangerschapsmisselijkheid, bijwerking van medicijnen, narcose, kankerbehandeling)
- stimuleert de spijsvertering en bevordert de opname van voedingsstoffen
- ontstekingsremmend (tegen virussen en bacteriën en bij artritis)
- pijnstillend (gewrichts- en spierpijn, menstruatiepijn, hoofdpijn)
- stimuleert immuunsysteem
- cholesterolwaardes verbeteren en bescherming tegen hartziektes
- houdt bloedsuikerspiegel stabieler
- antioxidanten ruimen vrije radicalen uit je lichaam op (die de kans op kanker verhogen) en beschermen lichaamscellen tegen schade van buitenaf
Weet wel dat “teveel” nooit goed is, ook niet voor gember. De aanbevolen dosissen lopen nogal uiteen, maar je hoeft echt geen grote hoeveelheden te nemen voor een heilzame werking.
Hou jij van gember?
hier zijn we gek op gember!! zowel door het eten heen als thee van drinken en heb daarom altijd een voorraad in de vriezer liggen!
LikeGeliked door 1 persoon
Steek je Gember in de diepvries? In plakjes?
LikeLike
Ik benniet gek op gember. Het doet me ook denken aan het etenvan mijn oma.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik lustte het vroeger ook niet, maar heb het leren eten (net zoals olijven)
LikeLike
Absoluut, in mijn thee, maar ook bijvoorbeeld in een tomatensoep. Heerlijk en gezond!
LikeGeliked door 1 persoon
In tomatensoep heb ik het nog nooit gedaan, ga het eens proberen!
LikeLike
ik ben dol op gember, altijd al geweest voor zover ik me kan herrineren. Mijn eerste herrinering zijn de stukjes gember die mijn moeder op kaasblokjes prikte
LikeGeliked door 1 persoon
Op kaasblokjes? Mijn mama prikte daar druifjes op
LikeLike
Ik vind gember niet lekker, alle voordelen wegen niet op tegen de onprettige smaak
LikeGeliked door 1 persoon
Grappig toch, je bent fan of houdt er helemaal niet van!
LikeLike
Ik lust het niet, krijg het gewoon niet weg terwijl ik weet dat het gezond is.
LikeGeliked door 1 persoon
• Zijn veel mensen die deze gebruiken.
• Ik zelf hou niet van gember, maar durf wel af en toe eens een klein stukje in een Chinese gerecht doen voor de smaak.
LikeGeliked door 1 persoon
In Aziatische gerechten hoort het wel thuis he?
LikeGeliked door 1 persoon
Inderdaad. Gelukkig maak ik soms zo gerecht klaar.
LikeGeliked door 1 persoon
Smaken verschillen toch zo hé!
LikeLike
Gember is zoo lekker in gekookt water als kopje thee!
LikeGeliked door 1 persoon
Ja, heerlijk en daarbij ook nog eens gezond!
LikeLike
Ik ben niet zo heel dol op gember, maar in een salade als dressing of in een wokgerecht durf ik het nog wel aan.
LikeGeliked door 1 persoon
In een dressing vind ik het ook heerlijk
LikeLike
Ik ben gek op gember. Wist niet dat het tegen misselijkheid was. Evenvaker proberen.
LikeGeliked door 1 persoon
Ja een kopje gemberthee kan dan heel goed helpen
LikeLike
ik vind een gemberthee echt super lekker!
LikeGeliked door 1 persoon
ja, lekker en gezond!
LikeLike