Een beetje België in Musee d’Orsay in Parijs

Het was zo lang geleden dat we het, naar mijn mening, mooiste museum van de Franse hoofdstad nog eens bezochten, hoog tijd dus voor een bezoek aan Musée d’Orsay tijdens onze trip naar Parijs!

Het spoorwegstation “Gare d’Orsay” werd gerenoveerd tegen de Wereldtentoonstelling in Parijs van 1900. Al snel werd het echter te klein voor de grote treinstellen en daarom besloot president Valéry Giscard d’Estaing het om te bouwen tot een museum voor West-Europese (en dan vooral Franse) kunst uit de periode 1848 tot 1914. In december 1986 opende François Mitterand de deuren van het museum. Momenteel rijden er nog steeds treinen op vier ondergrondse sporen en er hangen nog een aantal indrukwekkende klokken die refereren naar het verleden als treinstation.

Op donderdag trokken we er tegen de middag naartoe want het museum blijft dan later open (tot 21.45 uur). Vaak zijn museumcafés erg leuk en daarom besloten we er te lunchen. Het interieur was schitterend met een grote klok en gouden verlichting! De kaart was erg beperkt en het eten niet echt geweldig; de quiche lorraine was lauw en van de bagels was enkel die met gemarineerde groenten nog beschikbaar, maar we genoten vooral van het schitterende kader!

Het museum is gekend voor zijn impressionisme. Vooral de kunstwerken op de vijfde verdieping genoten onze voorkeur. We bewonderden Monet, Manet, Degas, Cézanne, Renoir, Van Gogh,…

Eén van de topstukken van het museum is ongetwijfeld “La Petite Danseuse de 14 ans” van Edgar Degas. Model stond Marie van Goethem, een 14-jarig danseresje uit België. De oorspronkelijke versie was een huidskleurig wassen beeld met een echte tutu, echt haar en echte balletschoentjes. Het werd voor het eerst getoond op een tentoonstelling in 1881. Het beeld was omgeven door een glazen vitrine en veroorzaakte een schandaal omdat het de indruk gaf dat het kleine meisje in een kooi gevangen zat (net zoals een dier). Nadien heeft Degas nooit nog iets van zijn werk tentoongesteld. Na zijn dood werden er 25 bronzen afgietsels gemaakt van het beeld waarvan dit er één is (en eveneens omgeven door glas). Verder zijn er van Degas ook heel wat schilderijen aanwezig rond ballet (zoals De Balletklas-zie hierboven)

In musée d’Orsay is ook Belgische kunst te vinden. Werk van Victor Horta en Henry Van de Velde was te zien op de benedenverdieping bij de Belgische Art Nouveau.

Ik heb genoten van de vele mooie kunstwerken.
Wat is jullie favoriete museum in Parijs?

Advertentie

22 thoughts on “Een beetje België in Musee d’Orsay in Parijs

 1. Lang geleden dat we in Parijs zijn geweest, en het zal er allicht nooit meer van komen.
  Genoten van jullie museumbezoek – dank om dit met ons te delen!

  Geliked door 1 persoon

 2. Caroline schreef:

  Mooi museum is dit hé? Wij komen er altijd graag als we naar Parijs gaan.

  Geliked door 1 persoon

 3. Nicole Orriëns schreef:

  Wauw, wat prachtig allemaal! Als ik die schilderijen zie, dan wil ik daar zeker graag een keer naar toe!

  Like

 4. julia Buitendijk schreef:

  Wat interessant om te lezen, zelf kom ik alleen nog maar in kindermusea tegenwoordig maar deze staat op het lijstje voor als ze wat ouder zijn!

  Geliked door 1 persoon

 5. Kim schreef:

  Wauw interessante blog! Komend jaar ga ik waarschijnlijk naar Parijs, misschien dat ik hiervan wel iets ga bezichtigen

  Geliked door 1 persoon

 6. Debby Buis schreef:

  Ik ben helaas nog nooit in Parijs geweest. Het staat wel op mijn lijstje met bestemmingen waar ik ooit heen wil. Als ik in Parijs ben, wil ik naar het Louvre.

  Geliked door 1 persoon

 7. Rolf - HLVEV schreef:

  Dank voor de mooie ‘als je toch in Parijs bent’ tips!

  Geliked door 1 persoon

 8. Gemma schreef:

  Prachtig! Ik ben er nog nooit geweest, ik ben wel vaker in Parijs geweest.

  Geliked door 1 persoon

 9. Parijs vind ik een prachtige stad. Al een paar keer geweest maar eigenlijk ga ik nooit naar een museum, maakt niet uit in welke stad lol. Ik heb gewoon niet zoveel met kunst denk ik..

  Geliked door 1 persoon

 10. Dat ziet er mooi uit, ik zou er nog graag een keer naar toe willen.

  Geliked door 1 persoon

 11. Dat museum hebben we indertijd niet bezocht. Het kon er niet meer bij in de propvolle agenda. Goed voor een volgende keer.

  Geliked door 1 persoon

 12. […] echter ook dat het in Les Jardins des Tuileries heel aangenaam zitten is. Verder brachten we nog een bezoek aan musee d’Orsay, maar daar heb ik het een volgende keer […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: