Review: DE ZOETE BAKPLAAT – Rukmini Iyer

Rukmini Iyer is bestselleracteur van kook- en bakboeken. Wereldwijd verkocht ze al meer dan 1 miljoen exemplaren! Ik testte De Zoete Bakplaat uit, opvolger van De Groene Bakplaat, De Snelle Bakplaat en De Wereldse Bakplaat. Blijkbaar heb ik wat gemist want ik had nog nooit van haar gehoord!

Rukmini Iyer was juriste, maar creëert tegenwoordig nieuwe recepten en is tevens foodstyliste. Ze doet dat o.a. voor The Guardian en Fortnum&Mason. Bij elk recept is haar vertrekpunt koken of bakken met minimale inspanning en maximale smaak!

De Zoete Bakplaat bevat 75 verschillende recepten en is opgedeeld in categorieën: cakes, cupcakes, brownies, muffins, broodschotels,…  Alle recepten worden hier, in tegenstelling tot de andere boeken uit de reeks, uiteraard niet op een bakplaat gebakken, maar wel in de vereiste bakvormen. Naast ieder recept staat een paginagrote foto die je onmiddellijk een duidelijk beeld geeft van hoe het eruit zal zien. Het gaat hoofdzakelijk om zoete recepten, maar er staan ook een paar hartige baksels in het boek. De ingrediënten zijn makkelijk verkrijgbaar al zijn de smaakcombinaties onverwacht en vaak erg originieel, maar voor mij niet altijd even toegankelijk.

Rukmini laat zien dat je met een basisrecept alle kanten op kan. Enerzijds leert ze hoe je basisingrediënten op een verstandige manier kan vervangen en anderzijds geeft ze tips om smaakmakers toe te voegen.
Ieder hoofdstuk begint met een inleiding. Daarna vind je het basisrecept, gevolgd door tips voor glutenvrij, vegan en diabetici-vriendelijke varianten.
Achteraan in het boek vind je nog een extra tabel met meer informatie voor aanpassingen voor het glutenvrij, vegan en diabetici-vriendelijk maken van de recepten.

Een verrassende smaakcombinatie vond ik het bananenbrood met sinaasappel, saffraan en pijnboompitten. Ik eet regelmatig bananenbrood met noten en chocolade als ontbijt. Deze van Rukmini is eerder een cake met een verrassend lekkere smaak die je in de namiddag eet bij een kopje thee of koffie. Ook de theecake met rozijnen was erg lekker en traditioneler van smaak. De muffins met pindakaas, framboos en banaan waren voor mij de absolute topper. Om heel eerlijk te zijn heb ik nog niet vaak zulke lekkere cakejes gegeten!

Dit is een boek dat (beginnende) bakkers een goed inzicht geeft in alle soorten baksels en hoe je met het basisrecept kan experimenteren. Het verbaasde me dat ze vaak water aan het deeg toevoegt. Ook vervangt ze boter soms door olijfolie wat helemaal niet te proeven is. Gewoonlijk bak ik gezondere dingen (zonder suiker en witte bloem), maar ik moet toegeven dat dit wel allemaal erg lekker was! Bovendien is het erg fijn om in de herfst iets lekkers te bakken waardoor er een heerlijke geur in huis hangt.

Advertentie

33 thoughts on “Review: DE ZOETE BAKPLAAT – Rukmini Iyer

  1. lindaschrijfthetop schreef:

    Zoete recepten zijn aan mij wel besteed, bananenbroodjes heb ik nog nooit zelf gemaakt

    Geliked door 1 persoon

  2. Het lijken me best wel originele recepten.
    Ik moet toegeven dat het ontzettend lang geleden is dat ik nog even gebak gemaakt heb.
    En als ik het al doe, ga ik standaard voor een simpele cake.
    Mijn schoonmoeder kan dat allemaal veel beter dan ik zou ik zeggen.

    Like

    • sandra schreef:

      Ja, ik maakte vroeger vaak een gewone cake. De laatste jaren bakte ik hoofdzakelijk gezondere dingen. Dit was echt wel even wennen, maar wat ik maakte is ons allemaal heel goed bevallen

      Like

  3. Nicole Orriëns schreef:

    Dit klinkt als een leuk boek, vooral dat het geschikt is voor beginners spreekt mij erg aan.

    Like

  4. felice veenman schreef:

    de wereldse bakplaat heb ik ! ik heb me er suf uit gekookt! ( en nog steeds) heerlijke recepten, erg vlotjes te maken. Ik vind alleen haar hoeveelheden aan de krappe kant. oplossing: 2 bakplaten maken

    Geliked door 1 persoon

  5. SaboresdePortugalNL schreef:

    Dit ziet er uit alsof ik een paar kookboeken op mijn verlanglijstje voor Kerst moet gaan zetten (a)

    Geliked door 1 persoon

  6. Tania schreef:

    wat een leuk concept. Er steekt net een bananencake in de oven.

    Geliked door 1 persoon

  7. Heel erg bedankt voor de tip! Lijkt me heerlijk verslavend ☺

    Geliked door 1 persoon

  8. Oehh! Dit lijkt me een heel leuk kookboek. Als ik straks een eigen huis heb, weet ik zeker dat er genoeg kookboeken in de keuken zullen staan. Vind dat zo leuk. Koken/bakken uit een echt kookboek

    Geliked door 1 persoon

  9. Caroline schreef:

    Dat ziet er goed uit. Alhoewel ik toch eerder naar hartige ovengerechten neig ziet dit er ook best verleidelijk uit.

    Geliked door 1 persoon

  10. Rory schreef:

    Oeeeeee, dit klinkt wel heel goed. Ik ben geen bakprinses maar door je uitleg (en de recepten die je zelf hebt gemaakt) voel ik wel wat kriebelen. Zo van: dit zou ik misschien ook wel kunnen. Dat bananenbrood vind ik heel bijzonder en lekker klinken.

    Geliked door 1 persoon

  11. Mieke | Mieks Mind schreef:

    Hmm ik ben dol op lekkere baksels, alleen is het vaak met zoveel suikers helaas. Bananenbrood vind ik dan wel erg lekker en fijn als tussendoortje!

    Geliked door 1 persoon

  12. Rachel schreef:

    ik mag het allemaal niet maar het lijkt mij wel een boek waar je heerlijke dingen mee kan maken

    Geliked door 1 persoon

  13. Cynthia schreef:

    Oh, dit soort heerlijke kookboeken zijn altijd echte inspiratie bronnen. En ik wordt er zo hongerig van! Veels te lekker! Thanx voor de review en tip!

    Geliked door 1 persoon

  14. Soraya schreef:

    De flyer kende ik nog niet. Bananen brood lijkt mij ook erg lekker! Theecake had ik nog nooit over gehoord!

    Geliked door 1 persoon

  15. Jeetje , nu ik door corona aan het bakken ben geslagen en aan alle baksels een eigen twist geef en de kinderen het nog lekker vinden op de kook toe, lijkt dit receptenboek iets voor mij!!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: