Rukmini Iyer is bestselleracteur van kook- en bakboeken. Wereldwijd verkocht ze al meer dan 1 miljoen exemplaren! Ik testte De Zoete Bakplaat uit, opvolger van De Groene Bakplaat, De Snelle Bakplaat en De Wereldse Bakplaat. Blijkbaar heb ik wat gemist want ik had nog nooit van haar gehoord!
Rukmini Iyer was juriste, maar creëert tegenwoordig nieuwe recepten en is tevens foodstyliste. Ze doet dat o.a. voor The Guardian en Fortnum&Mason. Bij elk recept is haar vertrekpunt koken of bakken met minimale inspanning en maximale smaak!
De Zoete Bakplaat bevat 75 verschillende recepten en is opgedeeld in categorieën: cakes, cupcakes, brownies, muffins, broodschotels,… Alle recepten worden hier, in tegenstelling tot de andere boeken uit de reeks, uiteraard niet op een bakplaat gebakken, maar wel in de vereiste bakvormen. Naast ieder recept staat een paginagrote foto die je onmiddellijk een duidelijk beeld geeft van hoe het eruit zal zien. Het gaat hoofdzakelijk om zoete recepten, maar er staan ook een paar hartige baksels in het boek. De ingrediënten zijn makkelijk verkrijgbaar al zijn de smaakcombinaties onverwacht en vaak erg originieel, maar voor mij niet altijd even toegankelijk.
Rukmini laat zien dat je met een basisrecept alle kanten op kan. Enerzijds leert ze hoe je basisingrediënten op een verstandige manier kan vervangen en anderzijds geeft ze tips om smaakmakers toe te voegen.
Ieder hoofdstuk begint met een inleiding. Daarna vind je het basisrecept, gevolgd door tips voor glutenvrij, vegan en diabetici-vriendelijke varianten.
Achteraan in het boek vind je nog een extra tabel met meer informatie voor aanpassingen voor het glutenvrij, vegan en diabetici-vriendelijk maken van de recepten.
Een verrassende smaakcombinatie vond ik het bananenbrood met sinaasappel, saffraan en pijnboompitten. Ik eet regelmatig bananenbrood met noten en chocolade als ontbijt. Deze van Rukmini is eerder een cake met een verrassend lekkere smaak die je in de namiddag eet bij een kopje thee of koffie. Ook de theecake met rozijnen was erg lekker en traditioneler van smaak. De muffins met pindakaas, framboos en banaan waren voor mij de absolute topper. Om heel eerlijk te zijn heb ik nog niet vaak zulke lekkere cakejes gegeten!
Dit is een boek dat (beginnende) bakkers een goed inzicht geeft in alle soorten baksels en hoe je met het basisrecept kan experimenteren. Het verbaasde me dat ze vaak water aan het deeg toevoegt. Ook vervangt ze boter soms door olijfolie wat helemaal niet te proeven is. Gewoonlijk bak ik gezondere dingen (zonder suiker en witte bloem), maar ik moet toegeven dat dit wel allemaal erg lekker was! Bovendien is het erg fijn om in de herfst iets lekkers te bakken waardoor er een heerlijke geur in huis hangt.
Zoete recepten zijn aan mij wel besteed, bananenbroodjes heb ik nog nooit zelf gemaakt
LikeGeliked door 1 persoon
Dat vind ik zo lekker, moet je echt eens proberen!
LikeLike
Het lijken me best wel originele recepten.
Ik moet toegeven dat het ontzettend lang geleden is dat ik nog even gebak gemaakt heb.
En als ik het al doe, ga ik standaard voor een simpele cake.
Mijn schoonmoeder kan dat allemaal veel beter dan ik zou ik zeggen.
LikeLike
Ja, ik maakte vroeger vaak een gewone cake. De laatste jaren bakte ik hoofdzakelijk gezondere dingen. Dit was echt wel even wennen, maar wat ik maakte is ons allemaal heel goed bevallen
LikeLike
Dit klinkt als een leuk boek, vooral dat het geschikt is voor beginners spreekt mij erg aan.
LikeLike
Ja, het is een boek waar iedereen wel wat aan heeft
LikeLike
En ook zo bijzonder dat ze eerst juriste was. Ik houd van verhalen van mensen die het roer helemaal om gooien!
LikeLike
de wereldse bakplaat heb ik ! ik heb me er suf uit gekookt! ( en nog steeds) heerlijke recepten, erg vlotjes te maken. Ik vind alleen haar hoeveelheden aan de krappe kant. oplossing: 2 bakplaten maken
LikeGeliked door 1 persoon
Die moet ik dan precies ook eens proberen
LikeLike
Dit ziet er uit alsof ik een paar kookboeken op mijn verlanglijstje voor Kerst moet gaan zetten (a)
LikeGeliked door 1 persoon
Ja, dit heeft me echt aangenaam verrast!
LikeLike
wat een leuk concept. Er steekt net een bananencake in de oven.
LikeGeliked door 1 persoon
Smakelijk!
LikeLike
Heel erg bedankt voor de tip! Lijkt me heerlijk verslavend ☺
LikeGeliked door 1 persoon
Dat is het zeker!
LikeLike
Oehh! Dit lijkt me een heel leuk kookboek. Als ik straks een eigen huis heb, weet ik zeker dat er genoeg kookboeken in de keuken zullen staan. Vind dat zo leuk. Koken/bakken uit een echt kookboek
LikeGeliked door 1 persoon
Ja ik ook, mijn collectie wordt ook echt heel groot 🙂
LikeLike
Dat ziet er goed uit. Alhoewel ik toch eerder naar hartige ovengerechten neig ziet dit er ook best verleidelijk uit.
LikeGeliked door 1 persoon
Ja, het was ook voor mij erg verrassend
LikeLike
Oeeeeee, dit klinkt wel heel goed. Ik ben geen bakprinses maar door je uitleg (en de recepten die je zelf hebt gemaakt) voel ik wel wat kriebelen. Zo van: dit zou ik misschien ook wel kunnen. Dat bananenbrood vind ik heel bijzonder en lekker klinken.
LikeGeliked door 1 persoon
Ja het was een verrassende combinatie, maar heel lekker
LikeLike
Hmm ik ben dol op lekkere baksels, alleen is het vaak met zoveel suikers helaas. Bananenbrood vind ik dan wel erg lekker en fijn als tussendoortje!
LikeGeliked door 1 persoon
Ja, dat is zo. Ik gebruik vaak bananen of dadels om te zoeten
LikeLike
ik mag het allemaal niet maar het lijkt mij wel een boek waar je heerlijke dingen mee kan maken
LikeGeliked door 1 persoon
Ik zou het boek zelf niet gekocht hebben, maar het heeft me aangenaam verrast
LikeLike
Oh, dit soort heerlijke kookboeken zijn altijd echte inspiratie bronnen. En ik wordt er zo hongerig van! Veels te lekker! Thanx voor de review en tip!
LikeGeliked door 1 persoon
Graag gedaan!
LikeLike
De flyer kende ik nog niet. Bananen brood lijkt mij ook erg lekker! Theecake had ik nog nooit over gehoord!
LikeGeliked door 1 persoon
Het waren voor mij ook allemaal nieuwe receptjes, of dingen die ik wel kende maar met een nieuwe insteek
LikeLike
Jeetje , nu ik door corona aan het bakken ben geslagen en aan alle baksels een eigen twist geef en de kinderen het nog lekker vinden op de kook toe, lijkt dit receptenboek iets voor mij!!
LikeGeliked door 1 persoon
Toch fijn dat het geapprecieerd wordt!
LikeLike
ja zeker weten. Het wordt al puzzelen wat ik de volgende keer eens ga bakken! hihi!
LikeGeliked door 1 persoon
Nog veel bakplezier!
LikeLike