AL EENS BINNENGLUREN IN HET KMSKA…

Donderdagavond werd ik door mijn dochter meegenomen naar het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. In september 2020 werden uit bijna 5000 inschrijvingen “De Schoonste Honderd” geselecteerd. Ik was daar spijtig genoeg niet bij, maar Caroline dus wel.
“De Schoonste Honderd” zijn het kritische testpubliek dat geregeld uitgenodigd wordt (online of in levende lijven) om een optimale museumbeleving op punt te zetten tegen de tijd dat het museum de deuren opent.

Het KMSKA is sinds 2011 gesloten voor een zeer grondige renovatie. De buitenzijde van het gebouw uit 1890 is wel gerestaureerd maar daar zie je eigenlijk geen erg opvallende vernieuwingen. Binnen ontdek je dat er op een schitterende wijze nieuwe volumes werden aangebracht op de grote binnenplaatsen van het oude gebouw om zo meer plaats te creëren. Het meer dan 130 jaar oude interieur en de nieuwe witte volumes staan prachtig naast elkaar.

Algemeen directeur Carmen Willems leidde donderdag de avond in. Ze vertelde ons wat er al gebeurd was en wat de komende maanden nog gepland staat. Het museum doet beroep op een 20-tal Artists in Residence. Wat zou het effect zijn dat de bekende grote meesters hebben op de kunstenaars van nu? Kunst moet mensen inspireren en verbinden over generaties en culturen heen. Donderdagavond werd één van hen, Jaouad Alloul en zijn film aan ons voorgesteld. Deze LGBT-activist gebruikt zijn lichaam om zijn verhaal te vertellen.

Op 25 september staat de opening van het vernieuwde museum gepland. Dit is een 3-tal jaar later dan voorzien, maar zoals zo vaak moest ook hier de openingsdatum verschoven worden als gevolg van onvoorziene werken die dienden te gebeuren. Ik kan nu alvast vertellen dat het KMSKA – waar oud en nieuw prachtig hand in hand gaan – één van de absolute “Things To See” zal zijn in Antwerpen!

Advertentie

17 thoughts on “AL EENS BINNENGLUREN IN HET KMSKA…

 1. Linda schrijft ' t op schreef:

  Er heeft veel plat gelegen en zeker de cultuur sector. Wat fijn dat je er weer naar toe kan.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wauw, wat een prachtig pand! Het is alweer veel te lang geleden dat ik in Antwerpen ben geweest.

  Geliked door 1 persoon

 3. Nicole Orriëns schreef:

  Wauw, wat leuk voor je dochter dat ze was uitgekozen zeg. Het lijkt me een hele bijzondere plek om te zijn en te bekijken.

  Geliked door 1 persoon

 4. Tessa schreef:

  Ik ben erg benieuwd hoe het museum er uit gaat zien! Ik dacht dat het al veel langer dicht was, sinds 2007 dacht ik

  Geliked door 1 persoon

 5. Elena schreef:

  Wat leuk dat je dochter is gekozen! Ben benieuwd hoe het eruit zal zien!

  Geliked door 1 persoon

 6. Amina - Imfeelinggood.nl schreef:

  Ohhhhhh dat gebouw is mooi zeg! Ik ben al een tijdje niet meer in Antwerpen geweest. De laatste keer was voor een concert van Justin Timberlake in Het Sportpaleis. Ik ga op m’n bucket list zetten dat het museum in september open gaat. Echt mooi!

  Geliked door 1 persoon

 7. Dat is het noteren waard voor een bezoekje later!

  Geliked door 1 persoon

 8. Nienke van Oosten schreef:

  Ik ben er nog nooit geweest, maar het lijkt me prachtig!

  Geliked door 1 persoon

 9. Tessa schreef:

  Ik kan niet wachten tot dit museum open gaat. Ben erg benieuwd hoe het geworden is

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: