Mijn lekker kopje koffie

Zoals jullie eerder al konden lezen, heb ik heel lang mijn koffie gezet met een capsuleautomaat. Ondertussen ben ik al iets meer dan een jaar overgestapt op een automatische koffiemachine en daar ben ik heel gelukkig mee.
Ik vond het wel iets hebben zo een grotere koffiemachine in een hoek in de leefruimte.
Losse koffie of koffiebonen zijn ook goedkoper dan capsules en bovendien zijn deze laatste niet echt milieuvriendelijk.

Vroeger gebruikte ik gemalen koffie van het huismerk van de supermarkt, maar nu heb ik via Coffee at Home de koffie van Bruynooghe ontdekt. Nadat ik een artikel had gelezen over de voordelen van koffiebonen, draagt dit nu ook mijn voorkeur.

 • Er is minder oxidatie bij bonen dan bij gemalen koffie
  Vergelijk het met een appel die je doorsnijdt en waarvan de twee snijvlakken oxideren. Snijd je die appel in veel kleine stukjes, dan zullen die allemaal bruin verkleuren. Dit is vergelijkbaar met koffiebonen en reeds gemalen koffie
 • Bonen behouden ook langer hun aroma en lekkere smaak dan gemalen koffie. Ook al bewaarde ik mijn koffie in een speciale pot, doch na een tijdje was het aroma en de smaak merkbaar minder.
 • Je kan de kwaliteit van de bonen ook zien: zijn het allemaal mooie homogene bonen en gelijk van kleur?
 • Naargelang hoe je je koffie zet, kan je de maling van je koffie aanpassen. Zo opteer je voor een grove maling als je een cafétière gebruikt en voor een zeer fijne maling bij een espressotoestel

Het nut van koffie in een verpakking met een versheidsklepje is dat deze direct na het roosteren verpakt wordt. Anders moet koffie na het roosteren nog wat rusten. Het versheidsklepje laat immers toe dat het door het roosteren ontstane gas kan ontsnappen en het pakje niet zal ontploffen. Bovendien vermijdt het dat er lucht in het pakje komt en de koffie zou oxideren. Het versheidsklepje is eigenlijk een bewijs van kwaliteit.

De beste omstandigheden om koffie te bewaren:

 • direct licht vermijden
 • lucht vermijden -> oxidatie
 • fris en droog bewaren (de koelkast is eigenlijk een te vochtige plaats om koffiebonen te bewaren)

Hoe zetten jullie je koffie?

Advertentie

25 thoughts on “Mijn lekker kopje koffie

 1. Absoluut koffiebonen! Ik wil niks anders meer. Ben wat dat betreft verwend als ik koffie drink. Die prut uit de cups zijn dan echt niet lekker meer hahahaha

  Geliked door 1 persoon

 2. Evendelen.be schreef:

  Een tijdje terug heb ik mijn koffiezet aan mijn schoonouders gegeven. Mijn vriend drink geen koffie dus heb ik niet echt een grote koffiezet nodig. Ik kocht een Dolce Gusto voor mij, maar ook heb ik een waterkoker en een schattige mini thermoskannetje. Daar maak ik koffie mee op de old fashion manier: opgieten met een filter, je snapt hem wel. Dus om aan mijn ochtenddosis cafeïne te komen maak ik een klein thermosje koffie wat ongeveer 2 grote koppen is. Wat ik daarna nog drink is dan een DG. Maar zoals je zegt, de capsules zijn niet milieuvriendelijk en best duur.
  Alweer een leuk artikel zeg!

  Geliked door 1 persoon

 3. Irma schreef:

  Ik ben dol op een goed kopje koffie! Lekker een genietmomentje 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. Elena schreef:

  Ik vind koffie zo lekker. Vooral met een flinke scheut melk en met wat suiker. Zonder lust ik het niet. Daarom vermijd ik het maar en ben ik overgestapt op water en thee😅

  Geliked door 1 persoon

 5. pscheryl schreef:

  Een tijdje geleden is onze bonenmachine kapot gegaan, dus nu weer bakjes koffie op de ‘ouderwetse’ manier. Ik mis het wel, dus we gaan weer snel op zoek naar een nieuwe machine met bonen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Linda schrijft ' t op schreef:

  Ik zet mijn koffie met de Senseo en de melkklopper zodat ik een heerlijke cappuccino heb s’ ochtends en s’avonds

  Geliked door 1 persoon

 7. Tessa schreef:

  Koffie, het is niet aan mij besteed. Geef mij maar een lekker kop bijzondere thee

  Geliked door 1 persoon

 8. Wanda schreef:

  Wij hebben een tijdje een Dolce Gusto machine gehad, maar inderdaad die capsules zorgen voor een hoop afval en zijn ook nog eens verschrikkelijk duur. Dus nu hebben we een melkopschuimer en dat bevalt ons prima.

  Geliked door 1 persoon

 9. Rory schreef:

  Goed uitgelegd van de oxidatie! Nu begrijp ik het ineens veel beter. Wij hadden heel lang Nespresso-apparaten (ooit de oeroude en erna een kleinere). Sinds een blogevent heb ik een machine van Lavazza en behalve dat het andere (en veel goedkopere) cupjes zijn, is de koffie echt heerlijk. Een bonenapparaat zit er bij ons niet in (veel te weinig werkblad in een relatief kleine keuken) maar elders drink ik het graag.

  Geliked door 1 persoon

 10. Wij hebben nu nog een capsulemachine maar die begint een beetje aan het eind van zijn latijn te raken. Wat zou ik hierna graag ook zo’n machine kopen! Goede koffie kan ik echt zo van genieten.

  Geliked door 1 persoon

 11. ik ben niet echt een koffiedrinker ( mijn maag verdraagt het ook niet al te goed). Dus mij zal je niet verleiden 🙂

  Geliked door 1 persoon

 12. MyriamC schreef:

  Wij hebben al jaren een Nespresso, en een kleine Bialetti. Voor die paar tassen per dag is een bonenmachine te duur voor ons.

  Geliked door 1 persoon

  • sandra schreef:

   Ik heb ook jaren een Nespressotoestel gehad, maar vond de capsules wel erg duur. Deze koffiemachine heb ik in de solden gekocht en toen ging er heel wat af 🙂

   Geliked door 1 persoon

   • MyriamC schreef:

    Tegenwoordig hebben alle merken capsules die op de Nespresso toestellen passen. Al moet ik toegeven dat die van Nespresso wel de lekkerste zijn. Ik koop ze trouwens altijd als er een promo is. En aangezien er hier max. 4 tassen per dag gedronken worden is de kost niet onoverkomelijk.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: