Hautvillers – de wieg van de champagne

Zoals ik vorige keer al schreef, was het de eerste keer dat we Hautvillers bezochten. Het is een pittoresk dorpje met smalle straatjes, een gezellig dorpsplein met groot terras dat ons wat aan het zuiden van Frankrijk deed denken (misschien mede door de warme temperatuur 😊).

We parkeerden onze wagen op de gratis parking Jard Kiedrich in het centrum, waar je al onmiddellijk verwend wordt met een prachtig uitzicht op de wijngaarden.  Eerst gingen we langs bij de toeristische dienst voor wat meer info. Op datzelfde plein bevindt zich ook Café d’Hautvillers met het grote gezellige terras waar we een koffie dronken voor we op pad gingen.

Hautvillers werd gesticht in 658 en staat vooral bekend als de geboorteplaats van de champagne. De wijngaarden van het dorp staan sinds 2015 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ze zijn geklasseerd als “1er cru” en strekken zich uit over 275 hectare. Alle drie de druivenrassen die gebruikt worden om champagne te maken, worden er gecultiveerd.
Dom Perignon (1639-1715) is de monnik die aan de wieg van de champagne stond. Hij startte met het combineren van de drie druivenrassen (Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay), ontdekte dat door middel van dubbele fermentatie de bubbels ontstonden, introduceerde de sterkere flessen die deze tweede gisting op fles konden verdragen en gebruikte de champagnekurk.

In het park Pierre Cheval staat sinds 11 juni 2022 zijn beeld. Dit bronzen beeld van 700 kilo werd gemaakt door Juan-Carlos Carrillo. We namen ook een kijkje in de abdijkerk Saint-Sindulphe waar Dom Perignon naast Dom Ruinart begraven ligt.

In Reims en Epernay hebben we al veel grote champagnehuizen bezocht en daarom wilde ik in Hautvillers een kleine champagneboer bezoeken. Na wat gegoogel kwam ik bij G. Tribault, maar toen we arriveerden, merkten we al snel dat dit eigenlijk niet was wat we zochten (een beetje tussen de grote champagnehuizen en de kleine boeren). De tasting vond plaats in een grote ruimte met adembenemend zicht op de wijngaarden. Er stonden verschillende tafels die bijna allemaal vol zaten. Bij aankoop van 6 flessen kreeg je gratis 3 degustatieglaasjes. We ontdekten er naast de champagne ook Ratafia, een natuurlijk aperitief met verse aroma’s van framboos en cassis dat me wat aan porto deed denken.

Hautvillers doet heel authentiek aan met de traditionele huizen en smalle steegjes. Meer dan 140 woningen hebben ook een smeedijzeren bordje aan de gevel dat in het verleden verwees naar het beroep van de bewoners.

Het is een dorpje dat je zeker niet mag missen als je de Champagnestreek bezoekt! Het enige minpuntje vind ik dat er praktisch geen mogelijkheden zijn om lekker te lunchen.

Advertentie

16 thoughts on “Hautvillers – de wieg van de champagne

 1. Nog nooit van dit stadje gehoord, maar lijkt me bijzonder interessant!

  Geliked door 1 persoon

 2. Nicole Orriëns schreef:

  Het klinkt prachtig! Ik houd van authentieke dorpjes met mooie oude elementen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Linda Swinkels schreef:

  Het ziet er romantisch uit, wat jammer dat de plaatselijke champagneboer niks was

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat ziet het er prachtig uit! Heerlijk authentiek. Mooi ook om meer over de geschiedenis te leren.

  Geliked door 1 persoon

 5. Koen schreef:

  Wij ontdekten Ratafia op Haute Cabrière een jaar of tien geleden in Zuid-Afrika. Mmm

  Geliked door 1 persoon

 6. Ah dat ziet er zo sfeervol uit! Ik hou echt van zulke stadjes.

  Geliked door 1 persoon

 7. frederique schreef:

  Het ziet er erg charmant uit maar inderdaad wel jammer dat je er niet lekker kunt lunchen.

  Geliked door 1 persoon

 8. Tessa schreef:

  Dit ziet er super mooi uit. Ik hou hier echt van

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: