Gelezen: De Geurenverzamelaar – Dominique Roques

Parfum intrigeert me al lang. Welk parfum past bij welke persoon? Dit vind ik een heel interessante vraag. In het verleden volgde ik ook diverse opleidingen en bijscholingen als aromatherapeute. Geuren zijn dus altijd wel een bron van interesse geweest voor mij en daarom moest ik het boek “De Geurenverzamelaar” zeker lezen!

Dominique Roques is sinds 2009 aan de slag bij Firmenich in Genève. Samen met Givaudan en IFF zijn dit de drie grootste geur- en smaakstoffenproducenten ter wereld. Roques zoekt de beste grondstoffen voor de grootste parfumeurs en reist hiervoor al 30 jaar de wereld rond. De Fransman is de link tussen kweker, distillateur en parfumeur.

In korte hoofdstukken neemt hij ons mee op wereldreis naar de basis van de geuren: de planten, de streken waar ze worden gekweekt, de tradities en de verhalen van de mensen. Ieder hoofdstuk belicht een andere geur: de lavendel in de Haute-Provence, de Bulgaarse roos, de kaneel uit India, de vanille uit Madagascar, de patchoeli uit Indonesië, de wierook uit Somaliland,…
We maken kennis met twee totaal verschillende werelden, enerzijds de boeren die in moeilijke omstandigheden leven en werken en anderzijds de luxueuze wereld van de parfums waarin die grondstoffen terecht komen. Roques is al vaker op die plaatsen geweest en heeft er erg goede relaties opgebouwd. Hij probeert echt wel een verschil te maken en zet zich in voor eerlijke prijzen en betere leefomstandigheden voor de kwekers

Ik vond het een ontzettend interessant boek waar je meer te weten komt over waar en hoe de natuurlijke grondstoffen worden gekweekt. Roques spreekt vaak over grote parfumeurs waarmee hij samenwerkt, maar noemt hen enkel bij de voornaam en ik vond het fijn om uit te zoeken over wie het dan ging. Achteraan in het boek vind je een lijst met vaktermen die in de parfumwereld gehanteerd worden. Wel vond ik het spijtig dat er in het boek geen enkele foto stond, dat had volgens mij echt een meerwaarde kunnen betekenen.

De Geurenverzamelaar – Een wereldreis naar de oorsprong van het parfum
Dominique Roques
Uitgeverij Balans
ISBN 978 94 638 2163 6
2021 – 270 blz

Advertentie

13 thoughts on “Gelezen: De Geurenverzamelaar – Dominique Roques

 1. patriciaheres schreef:

  Klinkt interessant. Van bepaalde geuren weet je natuurlijk wel waar het vandaan komt. Althans, dat denk ik te weten bij bijvoorbeeld lavendel (Frankrijk)

  Geliked door 1 persoon

 2. Linda schrijft ' t op schreef:

  Een mooi boek om je meer te verdiepen in de achtergrond van de parfum

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat een prachtige voorkant! Het boek klinkt ook erg interessant!

  Geliked door 1 persoon

 4. Evendelen.be schreef:

  Dit boek heeft echt een mooie cover. Mijn interesse zou dan uitgaan naar de tradities die met parfum te maken hebben.

  Geliked door 1 persoon

 5. frederique schreef:

  Leuk hoor. Foto’s lijken me zeker van toegevoegde waarde in zo’n boek, jammer dat die er niet zijn. Wel grappig/toevallig dat ik net vandaag schreef over een parfummuseum in Parijs, die zou je zeker waarderen!

  Geliked door 1 persoon

 6. Tessa schreef:

  Dit is een boek dat mijn erg aanspreekt. Ik ben dol op parfum. Deze gaat op mijn wenslijst

  Geliked door 1 persoon

 7. Oh dit klinkt als een interessant boek! Deze ga ik even onthouden.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: