Weekendje Mons

Naar Wallonië gaan we niet vaak, maar onlangs had ik een nacht in Mons geboekt. Mons – of in het Nederlands Bergen – ligt in de provincie Henegouwen en werd in 2015 Culturele hoofdstad van Europa. Het is een vrij kleine stad waar alle bezienswaardigheden op wandelafstand liggen. Onze auto parkeerden we (gratis) op Place Nervienne en van daaruit was het niet ver lopen tot het centrum van de stad.

De Grand Place is een erg mooi plein met veel groen en een waterpartij. Het stond vol terrassen en wat me opviel was dat ze bijna overal dezelfde tafels en stoelen hadden. Het stadhuis wordt momenteel gerenoveerd waardoor de gevel met een zeil bedekt is. Zo konden we “het aapje van Bergen” helaas niet zien. Dat is een klein bronzen beeldje aan de voorgevel van het stadhuis. Als je met je linkerhand over zijn hoofd streelt, zou je een wens mogen doen. Vroeger werden de ondeugende kinderen er als straf aan vast gemaakt.

Via de poort van het stadhuis en door de voetgangerstunnel kwamen we in “Jardin du Mayeur” of de tuin van de burgemeester. Dit is een mooi rustig plekje gelegen midden in het hart van de stad. Daar staat “Le Ropieur”, de kwajongen uit Mons die speelt met het water van de fontein en probeert om de voorbijgangers nat te spetten.

We zijn ook naar het belfort geweest dat omgeven is door een grasveld. Het is 87 meter hoog en je ziet het van overal in de stad. Met een lift kan je naar boven om vervolgens met de trappen terug naar beneden te gaan, maar omwille van de hitte hebben we dat niet gedaan. Het belfort werd gebouwd in 1661 en staat sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

In de mooie Sint-Waltrudiskerk vind je zowel het schrijn als de vergulde koets die tijdens het folkloristische Doudou festival door de stad worden gedragen.

Via de toeristische dienst hadden we een plannetje gekregen voor de Street Art wandeling, “Kunst bewoont de stad”. Nadat we een gedeelte van deze wandeling hadden gedaan, stopte een politiecombi bij ons en vroeg of alles ok was, waarop wij bevestigend antwoordden. Ze gaven ons de raad terug naar het echte centrum te gaan omdat dit geen wijk voor toeristen was 😊

Wat me opviel was dat Mons veel mooie kleine rustige plekjes heeft. Het meest interessante in de stad vonden wij het Mundaneum of in de volksmond “het Google op papier”, maar daarover later meer.

Het was bloedheet en daarom hebben we minder gezien dan ik in gedachten had. De scheepslift van Strépy-Thieu en Maison Losseau had ik nog graag bezocht. Dit laatste zou een pareltje van art nouveau zijn en naar het schijnt krijg je er pantoffeltjes om aan te doen zodat je het parket niet beschadigt. Mons is een stad die me echt verrast heeft en we keren zeker nog eens terug!

Advertentie

20 thoughts on “Weekendje Mons

 1. Koen schreef:

  Een bekentenis … ik ben er nog nooit geweest. Ook nog nooit in Charleroi. Want dat vliegveld daar telt niet mee vind ik.

  Like

 2. Samaja schreef:

  Mijn man had er een tijdje geleden een teambuilding en was er ook aangenaam verrast door.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat een mooie plaats en wat een prachtige street art!

  Geliked door 1 persoon

 4. Linda schrijft ' t op schreef:

  Wat een gezellige plaats met de terras met fonteinen, een goede tip.

  Like

 5. Valerie schreef:

  Leuke blog en interessante tips. Hele mooie foto’s ook

  Geliked door 1 persoon

 6. jasmijnbultblog schreef:

  Wat leuk om over je ervaring van Mons te lezen, klinkt als een leuke plek, jammer dat er zeil om het gemeente huis zat, maar des te meer reden om terug te gaan!

  Geliked door 1 persoon

 7. Tessa schreef:

  Mons ziet er uit als een prachtige stad. Ik zou ik zeker een keer heen willen

  Geliked door 1 persoon

 8. Gemma schreef:

  Ik kende deze stad niet, maar het ziet er wel mooi uit.

  Geliked door 1 persoon

 9. Linda Meester schreef:

  Wat een veelzijdige plaats. Ik had er nog niet van gehoord

  Geliked door 1 persoon

 10. frederique schreef:

  Dat ziet er werkelijk leuk uit! Het zijn vaak de net wat minder bekende plaatsen die heel positief kunnen verrassen.

  Like

 11. […] ons weekendje Mons wilde ik absoluut het Mundaneum bezoeken, wat gehuisvest is in een mooi art-deco gebouw in een […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: