Bezoek aan het Provinciehuis van Antwerpen

Het markante gebouw met de ontelbare driehoekige ramen aan de Koningin Elisabethlei was ik al zo vaak gepasseerd en het voorbije weekend kon ik er eindelijk eens een kijkje gaan nemen!

De bouw van het vorige Provinciehuis was voltooid in 1970, maar in 2013 werd het al gesloopt. Het vertoonde heel wat gebreken (betonrot, waterinsijpeling, asbest) en was niet meer echt geschikt en aangepast aan de tijd. Vermits renoveren te duur zou zijn, werd beslist het af te breken en er een nieuw gebouw op te trekken. Op de open oproep voor de ontwerpopdracht voor de bouw van een nieuw Provinciehuis kwamen een 80-tal inzendingen binnen waaruit er tien werden weerhouden, vijf Belgische en vijf internationale. Uiteindelijk won het ontwerp van de Brusselse architect Xaveer De Geyter.

Kenmerkend voor het gebouw zijn de 683 identieke driehoekige ramen en de zwenk in het torengebouw. Met zijn 14 verdiepingen en een hoogte van 57 meter is het lager dan het vorige provinciehuis, wat opportuun is omdat het op de vliegroute van de luchthaven van Deurne ligt. Ook de vloeroppervlakte is kleiner dan bij het vorige gebouw. De duurzame passiefbouw werd eind 2018 in gebruik genomen.
We konden een kijkje nemen in de raadzaal, de bibliotheek, het auditorium en de verschillende kabinetten. We gingen ook voorbij de schilderijen van de verschillende gouverneurs die allemaal op een rij hangen. Alleen Cathy Berx ontbreekt nog maar dat zal niet lang meer duren, er wordt momenteel gewerkt aan haar portret!

De betonstructuur van de wanden is bijna overal zichtbaar. Door de vele schuine muren is het niet zo evident om kunstwerken op te hangen. Daarom voorzag Nico Dockx in de publieke zone een kunstenkabinet waar heel wat te bewonderen is. Momenteel kan je de tentoonstelling bekijken “KOPPEN – Portretten en Bustes”, die nog loopt tot 30 maart. Daarna komt weer een ander thema aan bod.

Voor de grote tuin die het gebouw omringd moest het bovengronds parkeerterrein wijken, een parking bevindt zich nu ondergronds. Samen met het Harmoniepark en het Albertpark is er heel wat groen in de buurt aanwezig.
Deze Antwerpse landmark vind ik een prachtig modern gebouw waar het binnen erg licht en ruim is zonder kil en ongezellig aan te voelen.

Advertentie

18 thoughts on “Bezoek aan het Provinciehuis van Antwerpen

 1. MyriamC schreef:

  Nog nooit bezocht, maar het ziet er mooi uit. Dat is een kant waar ik niet kom als ik eens naar ’t stad ga, wat tegenwoordig zelden nog gebeurt. Wel het (nieuw) Gerechtsgebouw en het Havenhuis.

  Like

 2. Hilde schreef:

  Een interessant gebouw om eens te bezichtigen, vanbinnen en vanbuiten.

  Like

 3. Linda schrijft ' t op schreef:

  Nog nooit gezien maar het ziet er heel bijzonder uit.

  Geliked door 1 persoon

 4. Tatiana schreef:

  Ik kom wel eens in Antwerpen, vaak met Kerst. Dit gebouw heb ik van buiten gezien. Leuk om zoiets ook van binnen te zien.

  Geliked door 1 persoon

 5. Nicole Orriëns schreef:

  Wauw, wat een bijzonder gebouw is dat. Dat lijkt me zeker een bezoekje waard.

  Like

 6. www.jouvence.nl schreef:

  Nog nooit geweest, maar ik moet zeggen dat ik de buitenkant van het provinciehuis ook niet echt mooi vindt.

  Geliked door 1 persoon

 7. bookstamel schreef:

  Wat een prachtig provincie huis!

  Geliked door 1 persoon

 8. seadbeadyblogs schreef:

  Toen ik nog in het centrum van Antwerpen werkte kwam ik daar vaak langs als ik naar huis reed, maar nooit binnen geweest

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: