Handelsbeurs van Antwerpen – “de Moeder aller Beurzen”

Toen ik de tentoonstelling IKONEN van de wereldberoemde Nederlandse portretfotograaf Anton Corbijn bezocht, kwam ik voor het eerst in de gerenoveerde Antwerpse Handelsbeurs. Na vijftien jaar leegstand en een restauratie van drie jaar schittert de “Moeder aller Beurzen” als nooit tevoren!

In de 16e eeuw was Antwerpen een Europese economische metropool. De Handelsbeurs, naar een ontwerp van Domien de Waghemakere, dateert van 1531. Dit oudste beursgebouw ter wereld stond – in de Antwerpse Gouden Eeuw – model voor heel wat andere Europese beurzen zoals Londen, Rijsel en Amsterdam. In 1583 brandde het gebouw volledig af maar werd onmiddellijk heropgebouwd naar dezelfde plannen. Het Beleg van Antwerpen (1584-1585) legde het handelsleven zo goed als stil en daarom bracht kunstschilder David Teniers de Jonge in 1661 de kunstacademie naar het pand. Jacob Jordaens was één van de schilders die voor de prachtige plafondschilderingen zorgde. Helaas gingen deze verloren in 1858 toen het gebouw opnieuw volledig afbrandde. Antwerpenaar Joseph Schadde tekende de plannen van de nieuwe neogotische Handelsbeurs die in 1872 werd ingehuldigd.

In 1997 sloot de Antwerpse effectenbeurs en verhuisde ze naar Brussel. Het pand lag er daarna verlaten bij en in 2003 werd het gebouw gesloten omwille van de brandveiligheid. In 2016 startte de renovatie en op 4 oktober 2019 werd het gebouw ingehuldigd door Antwerps burgemeester Bart De Wever. Na bijna 20 jaar vinden er opnieuw evenementen plaats en kunnen we terug genieten van het prachtige gebouw!

De Antwerpse Handelsbeurs is gelegen in de Twaalfmaandenstraat, een klein zijstraatje van de Meir. Er staan een aantal informatieborden met architecturale en historische weetjes. Op maandag en dinsdag is het gebouw gesloten, maar de andere is het vrij toegankelijk als er geen andere evenementen plaatsvinden (best eerst even checken op de website).

Advertentie

25 thoughts on “Handelsbeurs van Antwerpen – “de Moeder aller Beurzen”

 1. Samaja schreef:

  Ziet er inderdaad een indrukwekkend gebouw uit!

  Geliked door 1 persoon

 2. Koen schreef:

  Ergens halverwege de jaren 70 ging naar ‘de beurs’ in Antwerpen naar een manifestatie waar Dom Hélder Câmara de belangrijkste spreker was. De Braziliaanse aartsbisschop van Recife en Olinda, een bevlogen aanhanger van de bevrijdingstheologie.

  Geliked door 1 persoon

 3. MyriamC schreef:

  Ja, het is een prachtig gebouw.

  Geliked door 1 persoon

 4. Schitterende locatie!

  Geliked door 1 persoon

 5. Claire schreef:

  Oh Wauw, wat een prachtig gebouw! Werkelijk schitterend! Goed dat je foto’s hebt gemaakt.

  Geliked door 1 persoon

 6. Linda schrijft 't op schreef:

  Wat een prachtige locatie, ik ben er nog nooit binnen geweest

  Geliked door 1 persoon

 7. Flavie schreef:

  Een indrukwekkend gebouw!

  Geliked door 1 persoon

 8. www.jouvence.nl schreef:

  Wauw, wat een ontzettend mooi & indrukwekkend gebouw is dat zeg!

  Geliked door 1 persoon

 9. Tessa schreef:

  Wow dit gebouw ziet er geweldig uit! Ik ga deze onthouden voor als ik weer een keer naar Antwerpen ga

  Geliked door 1 persoon

 10. Amina - Imfeelinggood.nl schreef:

  Oh, ik ben zo’n van van (neo) Gothische gebouwen en kunst. Love it! Prachtig gebouw en superoud ook 😍 Goed om te weten, als ik weer een keertje naar Antwerpen ga xxx

  Geliked door 1 persoon

 11. rietepietz schreef:

  Een juweeltje dat gebouw, altijd fijn als er moeite gedaan wordt om het te bewaren en te gebruiken.

  Geliked door 1 persoon

 12. Hilde schreef:

  Een goed idee om dat eens te bezichtigen Sandra. Een heel mooi en ook imposant gebouw lijkt me. Ook die tentoonstelling spreekt me aan.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: