Reims: de prachtige basiliek en champagnehuis Taittinger

bas4

In de herfstvakantie gingen wij vier dagen naar Reims en omgeving. De laatste dag bezochten wij de basiliek Saint-Remi en champagnehuis Taittinger.

Veel mooier dan de kathedraal, vond ik de Basilique Saint-Remi. Dit is de oudste kerk van Reims en tevens de grootste Romaanse kerk van Noord-Frankrijk. De bouw van de kerk dateert van 852, maar nadien zijn er heel wat verbouwingen gebeurd. De basiliek is genoemd naar de Heilige Remi, de bisschop die Clovis doopte. De graftombe van Remi – achter het altaar – is een knap stukje beeldhouwwerk. De luchter met 96 lichtjes was eveneens heel indrukwekkend. In de abdij ernaast is een museum gevestigd, maar dat hebben wij niet bezocht. Als je naar Reims gaat, moet je deze basiliek beslist bezoeken! Ze staat trouwens ook vermeld op de lijst van het Werelderfgoed van de UNESCO.

Reims heeft acht champagnehuizen en dus moesten we er uiteraard ook één bezoeken. Onze keuze viel op het Taittinger. In Epernay hebben we er ook twee bezocht (Mercier en Moët&Chandon) maar dit bezoek was zonder twijfel het meest interessante.

Het verhaal van Taittinger start in 1932 toen Pierre Taittinger het champagnehuis Forest-Fourneaux – opgericht in 1734 – overkocht. Het is even in handen geweest van een Amerikaanse investeringsgroep, maar na 1 jaar kocht Pierre-Emmanuel Taittinger – kleinzoon van de oprichter – het terug en runt het vandaag samen met zijn zoon Clovis en dochter Vitalie (die ook als model voor de publiciteit fungeert).

Na een korte introductiefilm werden we rondgeleid in de prachtige kelders van dit gerenommeerde champagnehuis. Het is gevestigd op de grondvesten van de abdij Saint-Nicaise. Tijdens de rondleiding kregen we een zeer  duidelijke uitleg. We kwamen ook te weten dat in de kelders gebruik gemaakt wordt van sodium licht, wat geen warmte afgeeft. Het was veel authentieker en kwam minder commercieel over dan de rondleidingen in Epernay.

Na de rondgang die ongeveer een uurtje duurde, mochten we uiteraard ook proeven. Ik ben absoluut geen kenner, maar proefde wel dat deze champagne de lekkerste was.
We betaalden voor de rondleiding en 1 glas champagne 17 euro. Een absolute aanrader!

Dag 1: Reims
Dag 2: Verzenay
Dag 3: Epernay

6 thoughts on “Reims: de prachtige basiliek en champagnehuis Taittinger

 1. Weer een mooie opfrissing van een lang-geleden-citytrip.
  Bedankt hiervoor!

  Geliked door 1 persoon

 2. dirk1heidi schreef:

  Wat leuke uitstapjes heb je gemaakt meid.
  Wouw zo prachtig foto’s.

  Geliked door 1 persoon

 3. […] Het derde champagnehuis dat we ook vorig jaar al eens bezochten, was Taittinger. De rondleiding begon met onderstaande korte film. Daarna mochten we de prachtige […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: