Review: BO – EINDELIJK VROUW

Eind januari 2018 sloeg het nieuws in als een bom: Boudewijn Van Spilbeeck – die we kenden als een journalist gespecialiseerd in vrij mannelijke disciplines – zou Bo Van Spilbeeck worden! Ook in Wallonië en Nederland kreeg de outing heel wat aandacht en Bo werd zelfs gevraagd voor een praatprogramma op de Franse televisie.
Een jaar later kwam het boek “Bo – eindelijk vrouw” uit en dat wilde ik graag lezen.

dav

Het verhaal is op een serene manier geschreven zoals ik van Van Spilbeeck verwacht had. De ganse transitie komt aan bod: van de gesprekken met de psychiater, over de hormoonbehandeling en gezichtschirurgie, tot de geslachtsverandering.
Op jonge leeftijd waren er al gevoelens van genderdysforie. Bo wilde altijd al een meisje/vrouw zijn, maar moest zich gedragen als een jongen/man. Dat lijkt me intriest, al kan ik me niet echt voorstellen hoe het is om met dit soort gevoelens te worstelen.
Ondanks het zich vrouw-voelen en zo ook steeds meer naar buiten komen, was een coming-out toch nog iets anders. Het ging gepaard met heel veel twijfels – wat met vrouw, kinderen en baan bij de televisie – en daarom nam Bo pas op 58-jarige leeftijd de beslissing om vrouw te worden.
De bezorgdheid voor haar gezin komt vaak ter sprake. Ook al steunen ze Bo ongelooflijk, toch moet dit voor hen heel moeilijk geweest zijn.
Bo krijgt veel steun van VTM. De tijdsgeest is gelukkig heel anders dan vroeger, toen een transgenderjournalist op het televisiescherm ondenkbaar zou geweest zijn.  Bovendien kan ze beroep doen op een team van stylisten, visagisten en kapsters om als een mooie dame naar buiten te komen.

De coming out van Bo bracht heel wat teweeg en ik denk dat ze de perceptie van veel mensen tegenover transgenders op een positieve manier heeft veranderd.  Het boek vertelt haar moeilijk, maar hartverwarmend verhaal, hoe ze uiteindelijk toch is gegaan voor haar geluk. Heel veel respect voor Bo,  een straffe madame!

Advertentie
Getagged , , ,

25 thoughts on “Review: BO – EINDELIJK VROUW

 1. Ik vind het ook straf dat iemand twee derden van zijn bestaan in een ‘verkeerd’ lichaam moet leven en dan pas de stap zet. ‘Verandering van tijdsgeest’, en ‘veel vragen’, je zegt het zelf.

  Like

 2. Mrs. Brubeck schreef:

  Ik weet van dichtbij hoe moeilijk het voor een partner moet zijn, heb een klant(e) die dit proces ook doormaakte… heftig voor beide partners!
  Blijf wel wat moeite hebben met de media heisa rond Bo.

  Geliked door 1 persoon

 3. loesjezaakjes schreef:

  Het lijkt me een hele moeilijke maar moedige beslissing. Gelukkig leven we in een tijd dat dit kan. Ook al zullen er altijd mensen zijn die er tegen zullen zijn.

  Geliked door 1 persoon

 4. lodi schreef:

  Een boek zo te lezen, die anderen misschien ook wel kan helpen, tenslotte is het een ontzettende moeilijke beslissing die je ( vaak alleen) moet maken.

  Geliked door 1 persoon

 5. www.jouvence.nl schreef:

  Lijkt me een interessant boek wat een steun kan zijn voor een hoop mensen in dezelfde/soortgelijke situatie.

  Geliked door 1 persoon

 6. Wanda schreef:

  Lijkt me een fascinerend verhaal, vooral omdat het voor mijzelf zo’n ver van mijn bed show is dat ik wil erg nieuwigheid ben hoe iemand dit ervaart.

  Geliked door 1 persoon

 7. Lijkt me een fascinerend verhaal wat een hoop steun kan bieden voor mensen die in een vergelijkbare situatie zitten

  Geliked door 1 persoon

 8. Caroline schreef:

  Zoveel respect voor genderdysfore mensen als ze eindelijk durven te worden wat ze al vanaf hun geboorte zijn.

  Geliked door 1 persoon

 9. Gabriëlle schreef:

  Interessant boek, ik vind het dapper dat mensen er voor uit komen. Gelukkig kan het anno 2019 en kan dit boek waarschijnlijk helpen!

  Geliked door 1 persoon

 10. Nicole Orriëns schreef:

  Dit boek heb ik ook gelezen. Ik vond het een mooi verhaal, dat plezierig las.

  Like

 11. stefaanvivant schreef:

  Er is nog veel werk aan de winkel om in de maatschappij gewoon te kunnen zijn wie dat je wil! mooi dat je hier ook even aandacht aan schenkt op je blog.

  Geliked door 1 persoon

 12. Janet schreef:

  Dit lijkt me een heel interessant boek met een heftig en fascinerend verhaal.

  Geliked door 1 persoon

 13. Lotte schreef:

  Ik ben zo blij dat we tegenwoordig de keuze hebben om te kiezen wat en wie we willen zijn, ik vind het heel knap dat ze op deze leeftijd nog deze keuze heeft gemaakt. Lijkt me zo moeilijk om zolang in een ‘verkeerd’ lichaam rond te lopen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: