Sonia Rykiel is niet meer…

Op 25 augustus overleed Sonia Rykiel op 86-jarige leeftijd aan de gevolgen van Parkinson, een ziekte die in 1995 bij haar werd vastgesteld. Sonia kwam uit een bourgeoisfamilie, waar een carrière in de modewereld not-done was. Voor ze ontwerpster werd, was ze etaleur, schrijfster en illustratrice.  Een modeopleiding heeft ze nooit gevolgd. Haar modeverhaal begon met een eenvoudige trui die in de winkel van haar man lag en heel veel succes had.  Het magazine Elle riep haar daarom uit tot “koningin van de trui”.

Ze staat gekend als de Parisienne met de iconische look en een uitgesproken mening.  Als  ontwerpster van de protestmode maakte ze kleding met zichtbare naden, zonder zomen en schoudervullingen, ze gebruikte de stoffen omgekeerd,…  Haar mode was voor de vrijgevochten vrouw waar comfort voorop stond. Sonia voerde een kruistocht tegen korsetten en bh’s. Zwart was bij haar alom tegenwoordig en soms mixte ze het met felle kleuren. Haar ontwerpstijl heeft een onmiskenbare Parijse flair. In haar modeshows liepen modellen babbelend, dansend, grappend en lachend over de catwalk en dit in tegenstelling tot de défilés van haar collega ontwerpers waar de modellen één voor één met een heel serieus gezicht de kleding showden.

De eerste winkel opende ze in mei 1968 in Parijs (Rue de Grenelle). In de jaren ’70 en ’80 was Sonia één van de weinige vrouwen aan de top van de modewereld. In 2007 opende ze een winkel in Antwerpen en in 2008 vierde ze haar 40 jaar in de modewereld. Om luxe naar een breed publiek te brengen werkte ze eerst samen met 3 Suisses en was ze in 2009 gastontwerpster voor H&M met een lingeriecollectie en later met een kleine pret-à-porter collectie.

In 2012 stopte ze en volgde haar dochter Nathalie Rykiel haar op. Er waren forse investeringen nodig en daarom werd het bedrijf aan het Chinese Fung Brands verkocht dat in 2011 Delvaux al had overgenomen.

Ze speelde zichzelf in “Prêt-à-Porter”, een film uit 1994 van Robert Altman.
In samenwerking met een journaliste publiceerde ze “N’oubliez pas que je joue”, een boek over haar leven en haar ziekte.

Rykiel zullen we ons altijd blijven herinneren als de rosse ontwerpster met een sterke persoonlijkheid die bijdroeg aan de emancipatie van de vrouw.

One thought on “Sonia Rykiel is niet meer…

  1. Ik had nog nooit van haar gehoord…

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: