Champagnekelders Pommery, De Castellane en Taittinger

POMMERY
pom5Pommery werd gesticht in 1836 door Narcisse Greno en na een tijdje overgenomen door Louis Pommery. Kort na zijn huwelijk overleed hij en het was zijn weduwe, madame Pommery, die er een bloeiend bedrijf van maakte. In die tijd dronk men vooral zoete champagne en zij besloot in 1874 om als eerste een “brut” te maken.

pom6

Madame Pommery hield erg veel van kunst en ook nu nog speelt kunst een belangrijke rol in dit sprookjesachtige domein. In de voortuin staat al een gigantische fruitboom en ook in de ontvangstruimte is er heel wat kunst te zien en ja, zelfs in de kelders tref je kunstwerken aan.
Dit is het dertiende jaar dat er een twintigtal hedendaagse Franse en internationale kunstenaars hun werken in dit uitzonderlijk kader kunnen tentoonstellen. Zoals je ziet is het thema dit jaar “Gigantesque”: niet enkel een gigantische fruitboom, maar ook een gigantische tafel en stoelen en een gigantisch werk: zand keren in de woestijn!

60% van de productie wordt geëxporteerd naar 130 landen. De grootste afzetmarkten zijn het Verenigd Koninkrijk, daarna de Verenigde Staten, België, Italië, Rusland en China.
Alle vijf seconden wordt er ergens ter wereld een fles Pommery verkocht.

DE CASTELLANE
In alle gidsen en op alle sites lees je over drie interessante champagnehuizen in Epernay; Moët&Chandon, Mercier en De Castellane. De twee eerste hebben we vorig jaar reeds bezocht.

De Castellane was nu aan de beurt, maar wat viel dat tegen! Er was een museum dat je vooraf kon bezoeken (wel interessant ). We volgenden de tour in het Engels maar de gids beheerste die taal niet erg goed waardoor we haar niet altijd verstonden. Het meisje was ook absoluut niet gepassioneerd door champagne, ze deed gewoon haar werk. Tijdens de rondleiding mochten ook geen foto’s gemaakt worden.

Vooraleer we de kelder bezochten, konden we het hedendaagse productieproces bekijken. Een pluspunt? Ik weet het niet… Rond champagne hangt bij mij een luxueus en weelderig gevoel, maar dat verdwijnt onmiddellijk bij die rondgang (ik waande me in een zwembad of een immense badkamer met al die witte blinkende tegeltjes). Ook de champagne vonden we niet lekker. Als afsluiter mochten we de toren beklimmen, van waarop je een fantastisch uitzicht hebt. Je kon echter niet tot helemaal bovenaan, alweer een afknapper… De prijs van de tour was slechts 14 euro, maar zelfs dat was het voor mij niet waard.

TAITTINGER
tait2Het derde champagnehuis dat we ook vorig jaar al eens bezochten, was Taittinger. De rondleiding begon met onderstaande korte film. Daarna mochten we de prachtige kelder bezoeken. Taittinger is gevestigd op de overblijfselen van de Sint-Nicaise abdij. In de 13e eeuw maakten de monniken hier reeds wijn. Deze benedictijnenabdij werd verwoest tijdens de Franse Revolutie, maar de kelders bleven gelukkig onaangetast. We hadden een geweldige gids die afkomstig was van Groot Brittannië. Haar uitleg was zeer duidelijk en ondanks dat het een vrij grote groep was, maakte ze met iedereen een praatje en stond erg open voor vragen. Ik had ook de indruk dat ze niet iedere keer hetzelfde verhaal van a tot z vertelde. Regelmatig kregen we leuke anekdotes te horen. Zo zou champagne uit een magnum fles het best van smaak zijn. Dit heeft te maken met de invloed van de hoeveelheid zuurstof die in de fles kan en de oxidatie die daarmee gepaard gaat.
Ook bij Taittinger hebben ze een voorliefde voor kunst. In uitzonderlijk goede champagnejaren brengen ze een gelimiteerd aantal flessen uit die door bekende kunstenaars zijn beschilderd (Vaserely, Corneille,…)
Achteraf degusteerden we natuurlijk nog een heerlijk glaasje champagne.

Taittinger is een heel mooie tour met lekkere champagne. Pommery biedt een heel leuke en aparte tour aan waar veel aandacht naar kunst gaat, maar als het je eerste bezoek is aan een champagnekelder, zou ik eerder opteren voor Taittinger in Reims of Moët & Chandon in Epernay.
De Castellane vonden wij een echte tegenvaller.

 

7 thoughts on “Champagnekelders Pommery, De Castellane en Taittinger

  1. Falderie schreef:

    Oooh ik wil graag ook nog eens naar de Champagne!

    Geliked door 1 persoon

  2. Je weet wat genieten is…

    Geliked door 1 persoon

  3. Inez schreef:

    Wij denken eraan om volgend jaar naar de Champagnestreek te trekken! Dit zijn alvast nuttige tips om ons bezoek dan te plannen.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie