Hotspot in Rijsel: patisserie Meert!

davTijdens onze trip naar Rijsel wilde ik absoluut een bezoek brengen aan Méert, de oudste patisserie van Frankrijk. In 1761 opende chocolaterie Delcourt zijn deuren in de rue Esquermoise. In 1849 nam Oost-Vlaming Michael Paulus Gislinus Méert de zaak over nadat hij vijf jaar de wereld had rondgereisd om zich te verdiepen in ingrediënten zoals suikerriet, cacao en vanille. Hij had ook ervaring opgedaan bij de bekendste patissiers. davMet al zijn vergaarde kennis ontwikkelde hij nieuwe gebakjes en de beroemde wafeltjes met Madagascar vanille, welke vrijwel meteen de specialiteit van het huis zouden worden. In 1909 werd ook het theesalon geopend naar het voorbeeld van de Engelse theehuizen. Bekende klanten waren o.a. Napoleon, onze koning Leopold I, Charles De Gaulle en Georges Simenon.

Tegen een uur of vier trokken we naar het theesalon van patisserie Méert. Het schitterende oude pand heeft een brede voorgevel. Links is de winkel met de patisserie, in het midden de ingang voor het theesalon en het restaurant en rechts een winkel met chocolaterie, thee en koffie. Voor de deur stond er nog een karretje waar ijs werd verkocht. We hadden geluk en kregen onmiddellijk een tafeltje toegewezen (soms zijn er naar het schijnt lange wachtrijen). Het leek wel of de tijd er had stilgestaan. Het interieur straalt sfeer en klasse uit met hoge plafonds, een schitterende kroonluchter en mooie ornamenten. Na enkele minuten kwam de kelner ons vragen om van tafeltje te wisselen omdat wij aan een tafeltje zaten met een stoel met armleuningen en één zonder armleuningen. Twee verschillende stoelen mogen hier blijkbaar niet aan één tafeltje staan… 🙂

Nadat ons de kaart gebracht was, kregen we ruim de tijd om onze keuze te maken. Ik ging voor een tartelette met frambozen (6.60 euro). De frambozen lagen op een heerlijke amandelbiscuit. De macaron was overheerlijk en ook de slagroom was ontzettend  lekker, heel wat minder zoet dan wij in België gewoon zijn. Op mijn cappuccino (5.80 euro) was de sierlijke letter “M” van Méert aangebracht. Caroline lust niet zo graag gebak en daarom had ze geopteerd voor frambozensorbet. Je kon kiezen voor één, twee of drie bolletjes. Voor één bolletje betaal je 3.50 euro. Ze bestelde ook een ice tea Méert (5.50 euro). Nadat wij alles opgesmuld hadden, bleven we nog wat zitten om van de hele setting te genieten. Ook al is het er erg druk, je wordt er echt niet buitengekeken als toerist.

We betaalden dus iets meer dan 20 euro, maar dat was de ervaring zeker waard. Het is geen plek waar je snel een koffietje gaat drinken, je gaat er voor de totaalbeleving: de topkwaliteit en de grandeur! Wij vonden dit beiden hét hoogtepunt van onze trip naar Rijsel.

6 thoughts on “Hotspot in Rijsel: patisserie Meert!

  1. wannderful schreef:

    Lijkt me echt een verwennerijtje! Leuk adresje!

    Liked by 1 persoon

  2. Slecht voor mijn lijn – ik spurt hier weer weg!

    Like

  3. […] leukste vonden wij ons bezoek aan patisserie Méert, maar daarover later meer. Ook op het terras van Le Lys op de Grand Place zaten we erg […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: