A PERFECT DAY

 

Een tijdje geleden, op dinsdagavond 5 januari, werd ik door mijn dochter meegevraagd naar een labelvertoning in UGC. Je zit in de zaal en weet nog niet welke film je te zien zal krijgen. Eigenlijk best wel spannend!

Het was “A Perfect Day”,  gebaseerd op de Spaanse roman “Dejarse Llover” van Paula Farias Huanqui. Ze is de ex-voorzitster van het Spaanse Artsen Zonder Grenzen. Het was de eerste Engelstalige film van de Spaanse regisseur Fernando Léon de Aranoa (bekend van Los Lunes al Sol). De release van de film vond plaats in mei 2015 op het Filmfestival van Cannes, waar hij een staande ovatie kreeg. Bij ons in België komt de film in de zalen op 16 maart.

Het verhaal speelt zich af “Ergens in de Balkan in 1995”, zo verschijnt op het doek. Naïeve nieuwkomer Sophie (Melanie Thierry) doet alles om te helpen, Mambru (Benicio del Toro) wil het liefst naar huis, Katya (Olga Kurylenko) heeft een verleden met  Mambru, Damir (Fedja Stukan) wil dat de oorlog stopt en B (Tim Robbins) is een rare gast die al te lang in de ontwikkelingshulp zit.

Ten tijde van de Balkanoorlog moet een  groep hulpverleners van Aid Across Borders  een enorm zwaar lijk uit een waterput halen ergens in de Bosnische bergen. Het lijk is er gedumpt om het drinkwater te besmetten. Het is een eenvoudige missie maar toch duiken er  verbazend veel complicaties op. Een dode koe ligt  in het midden van de bergweg; betekent dit dat er een landmijn links of rechts van het dier ligt  of eronder misschien? De dorpelingen worden afgezet door waterverkopers. Verder speelt touw een belangrijke rol in de film: het dient zowel om te redden als om te doden…

Door de film zie je dat goed niet altijd goed is. Hoe de ontwikkelingswerkers ook hun best doen, het wordt soms moeilijk tot zelfs onmogelijk gemaakt door de bureaucratie. Het is een film die zich afspeelt in een tijdspanne van 24 uur met een behoorlijke portie drama, gevaar maar ook humor en hoop.

Als we de titel van het boek “Dejarse Llover” vertalen komen we bij “laat het regenen”.

Wie de film gaat bekijken zal dit begrijpen…

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: