Halloumi ontdekken bij Basil&Time!

basil2Zoals jullie al wel gemerkt hebben, bezoeken we, zeker tijdens de vakantiemaanden, graag nieuwe lunchplekjes.
Dit weekend ontdekten we Basil & Time, een retrozaakje aan de Marnixplaats op het Antwerpse Zuid. Ik bestelde er voor het eerst halloumi.

Basil & Time is nog relatief nieuw (open sinds februari 2017). We kozen een plaatsje op het terras aan de straatkant en er werden onmiddellijk kussentjes aangeboden zodat we comfortabel zaten. Binnen brengt het vintage-interieur je terug naar de jaren ’70: de houten tafels en stoelen (die we nog kennen van op school  😊), de zeteltjes, het typische okerkleurige behang, de plantjes,…  Het herinnert je aan de periode waarin je voor alles nog rustig de tijd nam!  Het motto van de zaak is “come in and take your time”. Er is een uitgebreid ontbijtaanbod dat je zelfs kan bestellen tot 14 uur. Alles is bijna homemade. De Morgen, Gazet van Antwerpen en enkele voor mij onbekende tijdschriften lagen er om te lezen.

Bij het drankje kregen we heerlijke pistachenootjes die we nog uit de dop moesten halen, in plaats van iets dat we snel in onze mond konden steken! Daarna bestelde ik parelcouscous met gegrilde mediterrane groenten en halloumi.
Halloumi is een van oorsprong Cypriotische stevige, witte kaas. Hij heeft een romige ietwat zoute smaak en wordt vaak omschreven als een kruising tussen feta en mozzarella. Halloumi wordt gemaakt van schapen- , geiten- en koeienmelk. Het typische aan deze kaas is dat hij door zijn specifieke eiwitstructuur kan gebakken worden en zo een krokant korstje krijgt zonder dat hij smelt. Halloumi wordt heel vaak gebruikt door vegetariërs: in maaltijdsalades en met geroosterde groenten. Momenteel heeft hij nog geen beschermde herkomstbenaming, maar de aanvraag is wel ingediend. De kaas is zeer populair in de Mediterrane keuken en in het Midden Oosten. Op instagram had ik onderstaande foto gepost en iemand maakte mij erop attent dat er ook een Belgische variant is: berloumi. Basil & Time reageerde daarop dat ik die bij hen gegeten heb.

basil9

De elastische structuur van de kaas voelt voor mij een beetje rubberachtig aan. Ik vind hem vrij neutraal van smaak en daardoor denk ik dat iedereen hem wel lust.. Maar om heel eerlijk te zijn: er zijn heel wat kazen die ik lekkerder vind (maar misschien moet ik nog aan de textuur wennen?)

Lusten jullie graag halloumi?

Advertenties

11 thoughts on “Halloumi ontdekken bij Basil&Time!

  1. Falderie schreef:

    ik had er nog nooit van gehoord, maar het lijkt mij niet iets dat ik snel zal proberen… 😉

    Liked by 1 persoon

  2. Samaja schreef:

    Ik vind dat heel lekker, dat zoute smaakje. Mmm. Ik heb het voor het eerst gegeten op reis in Cyprus, had geen idee wat het was 😉

    Liked by 1 persoon

  3. Mrs. Brubeck schreef:

    Nog nooit gegeten, maar ik sta altijd open voor nieuwe dingen!

    Liked by 1 persoon

  4. Victorine schreef:

    Ik trof gisterenavond in onze foodbox van Smartmat een pakje halloumi. Nog nooit gegeten, maar wel heel benieuwd.

    Liked by 1 persoon

  5. kool-family schreef:

    Nog nooit gegeten en met de beschrijving van het “rubber”, zal het er ook niet meteen van komen denk ik… 😉

    Liked by 1 persoon

  6. isabelleuselli schreef:

    Ik vind zowel halloumi als de Belgische variant berloumi heerlijk! Zoals Samaja zegt ook omwille van de zoute toets. Maar ik kan wel begrijpen dat veel mensen struikelen over de rubberachtige structuur. Vandaar dat ik het altijd in zo dun mogelijke plakjes snij en in een grillpan bereid. Het rubberachtige zit er nog een beetje in, maar de knapperigheid krijgt de bovenhand.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: