Champagneterrassen in Reims “Collard-Picard” en “L’été des Vignerons”

Ieder jaar zakken meer dan 450.000 bezoekers af naar Epernay. De Avenue de Champagne is zonder twijfel de meest prestigieuze straat van het stadje. Er zijn verschillende champagnehuizen gevestigd en wij bezochten reeds de kelders van Moët&Chandon, Mercier en De Castellane.
Onder deze prachtige laan liggen 110 kilometers aan kelders waarin meer dan 200 miljoen flessen champagne rijpen. In 1994 werd de Avenue de Champagne erkend als “site remarquable du goût” en sinds 2015 behoren de champagnehuizen en hun kelders tot het “Unesco Werelderfgoed”.
Zoals reeds eerder vermeld, hadden we twee zonnige en warme dagen, het ideale weer dus om de champagneterrassen te bezoeken!

Champagnehuis Collard-Picard: 15, Avenue de Champagne.

Aan de poort hangt een blad met de verschillende mogelijkheden. Wij opteerden voor de “classic tasting”: 3 glaasjes champagne (selection, prestige en rosé) van 10 cl voor 16 euro. Het was een erg mooi en zonnig terras, dé ideale plaats om champagne te degusteren. Dit terras hadden we eigenlijk tijdens onze eerdere bezoeken aan Epernay al gespot en eindelijk leende het weer er zich toe!
We werden binnen vriendelijk ontvangen en kregen een erg goede uitleg. Daarna gingen we met onze eerste goed gevulde glazen buiten op het terras zitten. Was ons glaasje leeg, gingen we met ons ticketje terug naar binnen voor het volgende glas waarover we dan meer informatie kregen. De ideale manier dus om op je eigen tempo te proeven.

Dit dronken we:
1. Selection (50% Pinot Noir, 50% Pinot Meunier), een lichte en fruitige champagne die geschikt is als aperitief of bij het dessert. Deze vonden wij de lekkerste.
2. Prestige (50% Chardonnay, 25% Pinot Noir, 25% Pinot Meunier)
3. Rosé (idem Selection, maar met toevoeging van 15% rode wijn voor de kleur)

Deze champagnedegustatie vonden wij erg geslaagd! Het was lekkere champagne, je zat op een erg aangenaam terras en je kon op je eigen tempo proeven (wij namen elk drie glaasjes en zaten hier ongeveer twee uur). De medewerkers waren zeer vriendelijk en gaven een goede uitleg. Bovendien werd er absoluut niet pusherig gedaan om te verkopen.

L’été des Vignerons: 19, Avenue de Champagne.

De dag erna gingen we naar dit pop-upterras dat van 27 april tot 2 september uitgebaat wordt op het domein van het Syndicat Général des Vignerons de la Champagne. Dit champagneterras stelt 24 champagnes voor van evenveel verschillende jonge champagneboeren. Iedere dag kan je kiezen uit 4 champagnes en staan ook medewerkers van die champagnehuizen achter de bar. Twee “selections” (wit en rosé) aan 6 euro per glas en twee “prestiges” (ook wit en rosé) aan 8 euro. Of je kan ze alle vier degusteren voor 20 euro.

Het terras was ongeveer even groot als het vorige, kleurrijk, maar veel minder gezellig. Je moest er zitten op gekleurde klapstoeltjes en je champagne halen aan de ‘champagne truck’. Wij besloten één glaasje te drinken. We kregen niet echt een duidelijke uitleg over wat we van de champagnes konden verwachten en kozen dan ook blind voor een glaasje van 6 euro. Onze glazen werden gevuld met de overschot van een openstaande fles. Hierdoor waren ze maar voor iets meer dan de helft gevuld. De aanwezige champagnemaakster wees de persoon die onze glazen ingeschonken had erop dat er niet voldoende in de glazen zat en er werd bijgevuld met een andere openstaande fles zodat we uiteindelijk bijna 10cl kregen.  Dat begon dus absoluut niet ideaal!

Afhankelijk van het moment en de persoon die de informatie geeft, krijg je meer of minder uitleg en wij hadden ook hier echt wel pech mee. Niemand kreeg echter evenveel  informatie als bij Collard-Picard. De geur van de champagne was bovendien niet aangenaam en ook de  smaak beviel ons veel minder. Wat waren we blij dat we elk maar één glaasje hadden genomen.

Later die dag gingen we nog één glaasje drinken bij Collard-Picard. Ik vroeg me af of ze daar – ook als je maar één glas neemt – even vriendelijk zijn dan wanneer je er drie neemt…. We werden even vriendelijk ontvangen, kregen een even uitgebreide uitleg en een glas heerlijke champagne! Wat een verschil…

1 thoughts on “Champagneterrassen in Reims “Collard-Picard” en “L’été des Vignerons”

  1. Aangenaam tijdverdrijf 🙂 !

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie